A-
A+

Jakt på PFAS-ämnen i Indalsälven

I Indalsälven från Östersund och Storsjön ner till Bottenhavet ska halten PFAS-ämnen mätas. Arkivbild.
I Indalsälven från Östersund och Storsjön ner till Bottenhavet ska halten PFAS-ämnen mätas. Arkivbild.
MiljöTT

Hur mycket PFAS-ämnen finns det i Indalsälven? Det försöker länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland ta reda på i ett gemensamt projekt, rapporterar lokala medier.

Annons

Annons

Projektet inleddes i fjol, men provtagningarna har först nu inletts, och projektet tros pågå i ytterligare fem år.

Framför allt ska vi titta på halter och förändringar. Vi ska även ha en dialog med verksamhetsutövare, säger Frans Olofsson, biolog på länsstyrelsen i Västernorrland, till Östersunds-Posten.

Föroreningarna tros till stor del komma från det släckskum som använts när flygflottiljen F4 på Frösön har haft brandövningar. De hälsofarliga ämnena har hittats i Indalsälven, från Storsjön ner till mynningen i Bottenhavet.

Nivåerna i Indalsälven är enligt Sveriges Radio P4 förhållandevis låga, men trots det mycket högre än i närliggande älvar. Och det kan finnas andra större utsläppskällor, som brandövningsplatser och soptippar.

Det är intressant att se om det ökar eller minskar om det nu skulle bli några åtgärder på Frösön framöver, säger Anna Löfholm, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Jämtland, till SR P4 Västernorrland.

I våras krävde Försvarsinspektören för hälsa och miljö att Försvarsmakten gör en bedömning av eventuella risker som finns med PFAS-föroreningar vid nedlagda flygflottiljen F4, och vilka åtgärder som behövs.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska ämnen, som används i bland annat klädimpregnering, ytbehandling, rengöring och släckskum för olje- och bränslebränder. Vissa av ämnena är giftiga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.