A-
A+

Japan höjer tonen om Kurilerna

Två turister på Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar, tittat ut över Kunashiri, en av öarna i Kurilerna. Arkivbild.
Två turister på Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar, tittat ut över Kunashiri, en av öarna i Kurilerna. Arkivbild.
JapanTT-AFP

Japan skärper tonen mot Ryssland om den omstridda ögruppen Kurilerna och säger nu att stormakten i strid med lagen ockuperat öarna.

Annons

Annons

Det är i utrikesdepartementets årliga diplomatiska rapport som Japan beskriver ögruppen som "illegalt ockuperad" av Ryssland – ord som ska jämföras med de senaste 20 årens skrivelse om at öarna är "det största bekymret" i relationen länderna emellan.

Det nya ordvalet är det senaste tecknet på en allt mer frostig ton mellan länderna och att dispyten, som har hindrat dem från att formellt skriva ett fredsavtal efter andra världskriget, inte är på väg mot en lösning.

Nya försök att få till ett avtal strandade för en månad sedan, när Ryssland lämnade förhandlingarna. Anledningen var Japans sanktioner mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.

Sedan slutet av andra världskriget har både Ryssland och Japan hävdat kontrollen över de fyra obebodda öarna som i Ryssland kallas för södra Kurilerna och i Japan norra territoriet.

I en annan ö-konflikt höjer Japan tonen också mot Sydkorea när man benämner även Liancourtöarna – som heter Dokdo i Sydkorea och Takeshima i Japan – som illegalt ockuperade.

Japan och Sydkorea har i årtionden tvistat om de två karga öarna som ligger mitt i Japanska havet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.