Japan krävs på skadestånd till "tröstkvinnor"

En staty i Berlin som hedrar de så kallade tröstkvinnorna under andra världskriget. Arkivbild.
En staty i Berlin som hedrar de så kallade tröstkvinnorna under andra världskriget. Arkivbild.
Sydkorea/JapanTT-AFP

En domstol i Sydkorea kräver Japans regering på skadestånd till tolv så kallade tröstkvinnor, som tvingades att arbeta på bordeller under andra världskriget.

"De målsägande, som då var i sena tonåren eller tidiga tjugoårsåldern, utsattes för upprepade sexuella övergrepp", skriver domstolen i ett uttalande.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Sammanslaget utgör dessa brottsliga handlingar brott mot mänskligheten och de svarande har en skyldighet att kompensera offren för deras mentala lidande", fortsätter domstolen.

Representeras av sina familjer

Upp till 200 000 kvinnor från dåvarande Korea – men också från Kina, Indonesien, Filippinerna och Taiwan – togs till japanska bordeller under andra världskriget för att vara "tröstkvinnor" till soldater.

Tröstkvinnornas öde har diskuterats flera gånger mellan de två länderna men detta är det första civilrättsliga fallet i ämnet. Domstolen kräver nu 10 miljoner won (750 000 kronor) vardera till de tolv kvinnorna.

Den sydkoreanska domstolens utlåtande är ett resultat av en rättsprocess som redan tagit över åtta år – endast fem av de målsägande kvinnorna är ännu i livet, övriga sju representeras av sina efterlevande familjer.

Annons

Annons

Ursäkt av Shinzo Abe

Under Sydkoreas sittande president Moon Jae-in har relationerna mellan Seoul och Tokyo surnat och frågan om tröstkvinnorna har varit en brännpunkt.

Tokyo har tidigare tillbakavisat kompensationskrav från Sydkorea med hänvisning till ett avtal från 1965 där det uppges att Sydkorea och Japan lagt oförrätter från krigstiden bakom sig. Avtalet, som då normaliserade de diplomatiska relationerna mellan länderna, har kritiserats för att inte i tillräcklig utsträckning tagit upp frågan om tröstkvinnor.

2015 betalade Japan motsvarande 70 miljoner kronor till en fond för kvinnorna och en ursäkt förmedlades av dåvarande premiärministern Shinzo Abe.

Den japanska staten hävdar dock fortsatt att den inte var direkt skyldig till hur de sydkoreanska kvinnorna behandlades, och menar att tröstkvinnorna rekryterades av civila och att bordellerna drev av kommersiella aktörer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons