Japan senarelägger jämställdhet

OS-minister Seiko Hashimoto är en av mycket få kvinnor i ledande position i Japan. I resignation inför verkligheten skjuter regeringen jämställdheten på framtiden.
OS-minister Seiko Hashimoto är en av mycket få kvinnor i ledande position i Japan. I resignation inför verkligheten skjuter regeringen jämställdheten på framtiden.
JapanTT-AFP

Vi ligger enormt lång efter tidplanen för jämställdhet, konstaterar Japans regering.

Så nu skjuter man upp målet.

Annons

Annons

Annons

Annons

För 17 år sedan sattes målet: år 2020 ska 30 procent av de ledande positionerna inom politik och näringsliv hållas av kvinnor.

Nu är man där och har inte ens nått hälften. Bara 14,8 procent av ledarjobben innehas av kvinnor, vilket är extremt dåligt ur ett internationellt perspektiv, konstaterar regeringen i sin nya femårsplan.

Japan ligger bra till på många indikatorer, men i genusfrågan står Japan på plats 121 av 153 i den rankning som Word Economic Forum gjort.

Den nu godkända femårsplanen uttrycker sig försiktigt: målet på 30 procent ska nås "så tidigt som möjligt" under det närmaste decenniet.

Ingen entusiasm

"Generellt lutar sig samhället fortfarande mot stereotypa könsroller och har omedvetna fördomar", heter det i femårsplanen

I politiken måste en kvinna balansera sin politiska aktivitet mot uppgifterna i hemmet och ta emot trakasserier på grund av sitt kön, konstaterar regeringen och noterar vidare att näringslivet "inte visat någon entusiasm" för att främja kvinnor.

Planen väntades nämna möjligheten för kvinnor att behålla sitt eget efternamn vid giftermål – som en liten signal åtminstone. Men icke. Trots att opinionen nu stödjer en lagändring så heter det nu bara att det är "föremål för fortsatt övervägande".

Japansk lag kräver att gifta par har gemensamt efternamn, vilket vanligen innebär att kvinnan byter till mannens efternamn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons