A-
A+

Japanska medier: LDP backar men sitter kvar

Japanerna röstar till parlamentets underhus på söndagen.
Japanerna röstar till parlamentets underhus på söndagen.
JapanTT-AFP-AP

Vallokalerna har stängt i Japan. Som väntat ser det styrande partiet LDP ut att tappa stöd men ändå behålla majoriteten.

Annons

Annons

Enligt public service-bolaget NHK kommer Liberala demokratiska partiet (LDP) och dess mindre koalitionspartner Komeito att vinna 239–288 av underhusets 465 mandat.

Det är en minskning från 305, men tillräckligt för att kunna fortsätta regera med majoritet i parlamentets underhus (diet).

Premiärminister Fumio Kishida valdes till premiärminister så sent som den 4 oktober och utlöste nyval bara tio dagar senare.

Företrädaren Yoshihide Suga satt bara ett år som LDP-ledare efter Shinzo Abe som hade makten i åtta år – längre tid än någon annan premiärminister i Japan.

Kishidas första uppgift som premiärminister har varit försöka stärka LDP:s ställning som försvagades under Suga. Denne fick bland annat mycket kritik för hur pandemin hanterades och för att OS i Tokyo genomfördes trots omfattande motstånd.

Enligt kritiker har den korta kampanjperioden, 17 dagar, gynnat LDP.

Oppositionen menar att klyftorna har ökat i Japan under Abe-Suga-åren. Man talar även om korruption och tystade kritiker under föregångarnas styren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.