A-
A+

Jättelöftet valde Sverige – debuterar i VM-kvalet

Elliot Cadeau.
Elliot Cadeau.
BasketTT

Ett svenskamerikanskt basketlöfte gör debut när Sverige inleder VM-kvalet inför storpublik mot Finland.

17-årige Elliot Cadeau har valt det svenska landslaget framför USA.

Det är nervöst, jag har aldrig spelat inför så många människor förut, säger han.

Annons

Annons

Fler än 10 000 biljetter har sålts till torsdagens VM-kval och prestigemöte med Finland i Avicii arena i Stockholm. Det gamla publikrekordet på 11 390 personer som sattes i EM-kvalet mot Turkiet 2020 är i farozonen.

Den svenska basketpubliken får chansen att stifta ny bekantskap. För Elliot Cadeau var det självklart att välja Sveriges landslag framför USA. 17-årige Cadeau, vars mamma är född och uppväxt i Sverige, har både amerikanskt och svenskt pass.

Det kan visa sig bli en jackpott för Blågult.

Sportkanalen ESPN rankar Cadeau som den sjunde bästa 17-åringen i USA och den den bästa på sin position – point guard – i åldersgruppen.

Jag fick beskedet på mejl om uttagningen Jag blev väldigt överraskad därför det var inget jag förväntade mig, jag trodde kanske att jag skulle komma med i U20-laget. Men jag blev självklart väldigt glad. För mig och min mamma är det här en stor sak, säger han.

Från New Jersey

Elliot Cadeu bor i New Jersey och spelar för Bergen High School. För två år sedan, när hans skola deltog i Lundaspelen fick svensk basket upp ögonen för Cadeau. När man fick höra att han hade svenskt pass kom frågan om att spela för Sverige.

Jag har mycket familj här och att omfamna min svenska sida är väldigt viktig för mig. Det var självklart att välja Sverige på grund av bandet jag har med landet.

Cadeau beskriver sig som en snabb och smart spelare. I landslagsmatcherna mot seniorer tror han det är viktigt att lita sin på förmåga.

Annons

Annons

Vill leva på basket

Spelarna kommer att vara större, längre och snabbare än jag är van vid. Jag kommer inte kunna ta mig förbi spelare på samma sätt som jag brukar. Jag måste använda de färdigheter jag har på ett smart sätt, säger han.

Han tvekar inte om målet med karriären:

Jag vill kunna leva på basketen.

TT: Hur långt tror du att du kan nå?

Jag tror att jag kan spela i NBA. Det krävs hårt jobb, men jag är ödmjuk inför det och har självförtroendet som krävs.

Rättelse: Det antal sålda biljetter som angavs i tidigare version stämde inte, fler än 10 000 biljetter är sålda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.