A-
A+

Jenny Fransson begär överprövning

Jenny Fransson. Arkivbild.
Jenny Fransson. Arkivbild.
BrottningTT

Brottaren Jenny Fransson gör ett nytt försök att rentvå sig från dopningsanklagelserna som lett till fyra års avstängning och i förlängningen en avslutad idrottskarriär.

Tillsammans med ombudet Mats Larsson begär hon överprövning i Riksidrottsnämnden, skriver DN och Expressen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Jenny Fransson testades positivt för den anabola steroiden metyltestosteron i början av förra året och Riksidrottsförbundets dopningsnämnd stängde av henne i fyra år. Efter överklagan slog Riksidrottsnämnden fast domen, och i januari meddelade 33-åringen att hon avslutar karriären.

Men nu tror sig ombudet Mats Larsson, professor i fysik, ha hittat en öppning.

"Har fått klartecken"

Det är uppdaterade versioner av så kallade tekniska dokument på det internationella antidopningsförbundet Wadas hemsida, som gör att han begär överprövning hos Riksidrottsnämnden.

Jenny har gett mig klartecken för att gå vidare med det här, säger Larsson till Dagens Nyheter.

De uppdaterade dokumenten lades ut i april, och enligt Larsson finns där riktlinjer som slår fast att dopningslaboratoriet vid Huddinge sjukhus inte följde regelverket när de analyserade Franssons prov.

Annons

Annons

Bygger på feltolkning

Det handlar i korthet om hur många elektriskt laddade joner man måste uppmäta i analysen, och där har Huddingelaboratoriet gjort fel, säger han.

De har inte förstått hur den här mätningen egentligen måste göras för att uppfylla alla krav, säger Larsson.
Wada skriver i sitt förtydligande att det minsta antal joner som måste detekteras är tre. Dopningslaboratoriet uppfattade förra året att det minsta antalet var två. Det är egentligen ganska enkelt, men i det gamla dokumentet från 2015 uttryckte man det inte i antal joner utan på ett annat sätt, som feltolkades, säger Larsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss