A-
A+

Jill Johnson släpper ny musik: Snudd på privat

Jill Johnson släpper en countryskiva i november. Arkivbild.
Jill Johnson släpper en countryskiva i november. Arkivbild.
MusikTT

Efter ett omtumlande år är Jill Johnson snart tillbaka ett album med country och personliga känslor.

Det finns sorg, glädje och oundvikliga moment i livet – det här är en sådan skiva, säger hon.

Annons

Annons

'I showerna ser jag mig gärna mer som en kvinnlig crooner som tar hand om en publik en hel kväll', säger Jill Johnson om nya julshowen. Pressbild.
"I showerna ser jag mig gärna mer som en kvinnlig crooner som tar hand om en publik en hel kväll", säger Jill Johnson om nya julshowen. Pressbild.

Hennes förra skiva blev ett separationsalbum och även den kommande fullängdaren har ett speciellt tema. Men vilket vill hon inte avslöja än.

Men det är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag började min låtskrivarkarriär med att dela med mig av andra människors historier och jag har märkt hur svårt det är att skriva något som jag själv inte känner. Det har blivit personligt, snudd på privat på de senaste plattorna, säger hon.

Efter utflykter i klubbmusik blir den nya skivan, som släpps i november, en återgång till countryn, med inslag av folkmusik i form av americana.

Jag har upptäckt att jag har ganska mycket svensk visa i mig utan att det är något som jag någonsin har strävat efter och på något sätt drar det där tonspråket åt americana-hållet. Det finns ingen kompromiss här, vill jag ha stråkar och banjo så får det bli det, säger hon.

"Fruktansvärt rädd"

Den nya skivan kommer efter ett speciellt år, minst sagt. Förutom att pandemin hindrat Johnson från att turnera fick hon också hård kritik förra året för att ha tagit emot pengar från regeringens krisstöd.

Det där var nog mest otur. Tommy Körberg yttrade sig klantigt utan att tänka sig för och jag råkade vara den som tog första smällen. Jag var fruktansvärt rädd och ledsen. Det här var ett bidrag som alla uppmanades att söka och folk bara började hata utan att ha någon aning. Men det var väldigt lärorikt. Jag hade aldrig fått ta emot en enda elak kommentar förut i hela min karriär.

Annons

Annons

"Kvinnlig crooner"

Nu är restriktionerna på väg att lyftas, men Johnson är inte redo att jubla riktigt än.

Det har varit en jättemärklig tid. Beskedet är väldigt glädjande och jag är hoppfull, men jag är också ganska stukad efter det här året. Men det har varit bra saker också. Jag kunnat vara med mina barn varje helg, säger hon.

Förutom albumet är Jill Johnson också aktuell med en julshow på Grand Hotel i Stockholm, som har premiär 1 december.

Det blir jul i kubik och kvadrat, vackra miljöer och förväntansfulla människor. Det kan inte bli en skönare famn att få växla upp i. Det här är en annan sak än att spela min egen musik där jag är en berättare. I showerna ser jag mig gärna mer som en kvinnlig crooner som tar hand om en publik en hel kväll.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!