A-
A+

"Jobbigt med mindre och mindre speltid"

Jonna Andersson, till höger, gladdes åt att få spela hela VM-kvalmatchen mot Irland i torsdags.
Jonna Andersson, till höger, gladdes åt att få spela hela VM-kvalmatchen mot Irland i torsdags.
FotbollGlasgow, TT:s utsände

Matchen mot Skottland är en träningslandskamp.

Men för flera svenska utlandsproffs, som har svårt att ta en plats i sina klubblag, är det en chans till viktiga matchminuter.

Får man mindre och mindre speltid blir det jobbigt. Man behöver spela för att utvecklas, säger Chelseas Jonna Andersson.

Annons

Annons

Efter torsdagens VM-kvalseger borta mot Irland (1–0) har de svenska fotbollsdamerna flugit över Nordkanalen och landat i Glasgow, där det väntar vänskapslandskamp mot Skottland på tisdag.

Det blir en möjlighet för förbundskapten Peter Gerhardsson att testa nytt, och bland annat lufta spelare som normalt inte får så mycket speltid.

Det är klart att det hade varit jättekul att få spela. Det är ju en träningsmatch där vi får tillfälle att kanske spela dem som inte spelat så mycket, säger anfallaren Rebecka Blomqvist.

Unik upplevelse

Hon är särskilt matchsugen eftersom hon inte heller är given i sitt klubblag, tyska Wolfsburg. Hon har varit utanför startelvan i de fyra senaste matcherna och till Champions League-mötet borta mot Chelsea för två veckor sedan fick hon inte ens plats i matchtruppen.

Det har inte hänt i klubblaget tidigare, det är klart att det var jättetufft. Och en sådan match i Champions League, det är klart att man vill vara med där.

Chelseas Jonna Andersson har också haft svårt att ta en plats under hösten. Tränaren Emma Hayes har bytt formation till en 3–4–3-uppställning, och där har positionen som vänsterytter, som Andersson främst konkurrerar om, mestadels gått till norskan Guro Reiten.

Hon (Hayes) är väldigt öppen med att det är en tuff konkurrenssituation och Guro har gjort det extremt bra. Jag har absolut en bra dialog med Emma, hon har ändå visat att hon tror på mig och startar mig i vissa matcher också, säger Jonna Andersson.
Men får man mindre och mindre speltid blir det jobbigt. Det är klart att man behöver spela för att utvecklas och bli bättre.

Annons

Annons

Behöver utvecklas

Att få 90 minuter mot Irland i torsdags var viktigt, säger Andersson. Nu ska hon försöka höja delar av sitt spel för att också ta tillbaka platsen i Chelsea.

Jag vet att jag är väldigt fysiskt stark både offensivt och defensivt. Men jag är kanske mer en överlapps- och kombinationsspelare, och i en 3–4–3-formation handlar det om att utmana. Den offensiva delen i en mot en är något jag vill och behöver utveckla, säger Andersson.

Det finns fler som startade mot Irland som kan vara sugna på spel mot Skottland.

Fridolina Rolfö, Barcelona, och Sofia Jakobsson, Bayern München, är oftast givna från start när Sverige spelar tävlingsmatcher, och vilas ibland när det vankas träningslandskamper.

Spelat vänsterback

Men som nyförvärv i var sin europeisk toppklubb har de fått känna på ovanligt hård konkurrens. Rolfö, vanligtvis anfallare eller offensiv mittfältare, har till exempel fått spela i Barcelonas backlinje under delar av hösten.

Det har varit en utmaning. Jag har spelat som vänsterback, men vi är väldigt offensiva i Barcelona så det blir ändå mer som en forwardsroll i offensiven, säger Rolfö.
Jag försöker fortfarande anpassa mig till vårt spelsystem och få relationer med spelarna i laget. Jag är ändå glad att jag har fått spela relativt mycket, även om det har varit i olika positioner. Jag fortsätter jobba och kanske får jag mer kontinuitet i framtiden.

Sofia Jakobsson har samma tankar om att ömsom starta, ömsom börja på bänken, efter att ha flyttat från ett orutinerat Real Madrid till ett stjärnspäckat Bayern München.

Skillnaden är att här är alla spelare otroligt bra. De flesta är på internationell nivå och med i olika landslag. Det är en tuff miljö. Nu är jag inne i en period där jag ska hitta samarbetet med spelarna och lära mig spelsystemet och lite relationer på planen. Men det känns fantastiskt kul att vara del av en så bra fotbollsmiljö, säger Jakobsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.