A-
A+

John van't Schip: "Varje match är som en final"

Greklands förbundskapten John van't Schip.
Greklands förbundskapten John van't Schip.
FotbollTT

Det är allt eller inget som gäller för Greklands nederländske förbundskapten John van't Schip.

Seger mot Sverige och chansen att nå VM ökar dramatiskt.

Vi betraktar varje match som en final – och i sådana kan allt hända, säger han inför kvalmötet på Friends arena.

Annons

Annons

Till skillnad från både Sverige och Spanien har Grekland ännu inte förlorat i VM-kvalet.

Problemet?

Bara två av fem matcher har vunnits.

Därför är tre poäng på Friends arena på tisdagskvällen en nödvändighet för att ha en realistisk möjlighet att nå minst playoff-spelet i mars. Då står Sverige och Grekland på lika många poäng och i nästa match väntar gruppettan Spanien hemma för grekerna.

Fått hoppet tillbaka

2–1-segern mot Sverige i Aten i september och färska 2–0 mot Georgien i Batumi i lördags har gett grekerna hoppet tillbaka – men också visat att John van't Schip är på rätt väg med det landslag han tog över för två år sedan.

Om folket följt landslaget de senaste två åren vet de att det inte hände av en tillfällighet. Vi har byggt det är här laget med unga spelare som har framtiden för sig. Vi kan spela fin fotboll och gjorde det bra. Vi har visat i många matcher att vi kan spela bra fotboll.

Men han påpekar också att förutsättningarna är annorlunda nu än för en månad sedan.

Det blir en annan match än förra gången. Bortaplan, fulla läktare, men det är bara fantastiskt för spelarna att få den utmaningen mot ett bra lag på bortaplan och att försöka få ett bra resultat här.
Vi vill vinna matchen och då måste man anfalla och hitta de ytor Sverige ger. Sverige måste också vinna för att ta ledningen i gruppen och sätta sig i en bra sits, säger John van't Schip.

Annons

Annons

Laget före jaget

I samma anda som sin svenske kollega Janne Andersson är det laget för jaget som gäller för nederländaren.

Vi har alltid sagt att vi jobbar som ett lag, vi har en väldigt god laganda. Vi har inte spelare som spelar i de främsta ligorna eller de bästa klubbarna, men vi har bra lagspelare och spelare som kan göra skillnaden i en match.
Vi har tron på att få ett resultat mot ett väldigt bra lag. Vi hade en svår start i Aten, men efter 15 minuter började vi spela vår fotboll, skapade chanser och vann. Vi vill se mer av samma sak, säger van't Schip.

Han tonar ned betydelsen av att tongivande spelare som mittfältaren Zeca (knäskadad) och försvararen Giorgos Tzavellas (avstängd) saknas.

De är erfarna spelare men vi har visat att vi klarar oss utan Zeca och andra erfarna spelare som Tzavellas. Andra kliver fram i stället. De ersätts av andra bra spelare i truppen, säger John van't Schip.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.