A-
A+

Johnson bröt inga regler under lyxsemester

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans fru Carrie under Englands semifinal i fotbolls-EM på Wembley i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans fru Carrie under Englands semifinal i fotbolls-EM på Wembley i London.
StorbritannienTT-Reuters

Premiärminister Boris Johnsons hantering av utredningen kring hans resa till karibiska Mustique var visserligen beklaglig – men bröt inte mot det brittiska parlamentets uppförandekod.

Annons

Annons

Det är slutsatsen från den kommitté inom parlamentets etikutskott som undersökt omständigheterna kring resan som premiärminister Johnson och hans dåvarande flickvän, numera fru, gjorde till den privatägda ön tillhörande landet Saint Vincent och Grenadinerna under julen 2019.

Kommissionen har granskat vem som egentligen betalade för lyxresan som ska ha kostat 15 000 pund, motsvarande runt 175 000 kronor. Johnsons förklaring har varit att det var affärsmannen David Ross som stod för kalaset – en förklaring som kommissionen nu accepterar.

Johnson kritiseras dock för att inte ha rett ut frågetecknen tidigare.

"Det är beklagligt att en full redogörelse och förklaring av det ekonomiska arrangemanget för Johnsons semesterbostad endast kommit i ljuset som ett resultat av våra egna efterforskningar i stället för i ett tidigare stadium", skriver kommissionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!