A-
A+

Johnson "har väldigt god chans att vinna"

'Hasta la vista', sade Boris Johnson i ett av sina sista anföranden som Storbritanniens premiärminister. Nu kan han återvända till makten. Bild från den 6 september.
"Hasta la vista", sade Boris Johnson i ett av sina sista anföranden som Storbritanniens premiärminister. Nu kan han återvända till makten. Bild från den 6 september.
StorbritannienTT

Kan "Bojo" vara Storbritanniens räddning?

Boris Johnson möjliga comeback splittrar ett redan söndrigt parti.

Jag tror att han har väldigt god chans att vinna, säger Storbritannienkännaren James Savage.

Annons

Annons

Knappt hade Liz Truss kapitulerat förrän spekulationerna tog fart: kan Boris Johnson göra comeback, bara sex veckor efter det att han lämnade 10 Downing Street?

Han sägs redan ha samlat stöd från en mängd parlamentsledamöter – utan att ens formellt ha bekräftat att han ställer upp till omval. Och huruvida han skulle kunna ena det djupt splittrade Torypartiet är oklart.

Frågan är hur stark ställning han har inom partiet. Det finns absolut en grupp som vill ha honom tillbaka, men för många är han redan en förbrukad kraft, säger Lena Karlsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet (UI), som följt brittisk politik i många år.

Hon spår att en återkomst för Johnson skulle innebära en fortplantning av den kris som länge präglat Konservativa partiet.

Jag har svårt att se hur partiet skulle kunna enas om Boris, i och med att det är så nära i tiden som man såg till att han inte kunde sitta kvar. Det var inte så att han var en framgångsrik premiärminister.

Har mycket i bagaget

Boris Johnson vann en jordskredsseger i det brittiska valet 2019, men hans dryga tre år på Downing Street kantades av flera svårsmälta skandaler. Det som brittiska medier döpte till "partygate" – en rad extravaganta regeringsfester som i hemlighet arrangerades under landets strikta pandeminedstängning – blev början på slutet. I juli meddelade han sin avgång.

För många sticker det för mycket i ögonen med partygate, med alla hans lögner och anklagelser om att han vilselett parlamentet. Såren från pandemin och de hårda restriktionerna är dessutom fortfarande färska, säger Lena Karlsson och tillägger:
Jag tror att han har för mycket i bagaget för att vinna ett val som han gjorde 2019. Det finns många som inte är beredda att stödja honom.

James Savage, grundare och ansvarig utgivare för den svenska utgåvan av den engelskspråkiga tidningen The Local, tror att Boris Johnsons potentiella kandidatur bäddar för fler falangstrider inom Tories. Men skulle han lyckas få 100 parlamentsledamöter att ställa sig bakom honom – vilket krävs för att ge sig in i partiledarstriden – så han kan mycket väl vinna, tror Savage.

Blir han en av de två sista kandidaterna och det går till omröstning inom partiet så tror jag att han har en väldigt god chans att vinna.

Annons

Annons

"Vore katastrofalt"

Frågan är hur en regering under "Bojo" skulle se ut. Under Johnsons sista tid vid makten avgick en mängd brittiska parlamentsledamöter som ministrar och rådgivare i protest för att få honom att lämna.

Jag har redan hört flera Toryledamöter säga att de inte skulle tjänstgöra under Johnson, säger James Savage.

Klart är att hans möjliga återkomst till de brittiska maktkorridorerna redan skapar rubriker.

"Det finns flera mycket bra potentiella kandidater för Konservativas ledarskap. Men att välja Boris nu vore – och jag säger detta överlagt – ett absolut katastrofalt beslut", skriver parlamentsledamoten Jesse Norman på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.