Johnson nödgad stänga England igen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att nya virusrestriktioner införs under en nästan fyra veckor lång period.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att nya virusrestriktioner införs under en nästan fyra veckor lång period.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

England stängs ned i nästan fyra veckor i kampen mot smittspridningen, meddelar premiärminister Boris Johnson.

Nedstängningen omfattar praktiskt taget allt utom nödvändiga butiker, skolor och universitet.

Annons

Annons

Från och med torsdag kommer människor endast att kunna lämna sitt hem om de har "synnerliga skäl", sade Johnson när han presenterade åtgärderna på en presskonferens inifrån 10 Downing Street på lördagskvällen.

Parlamentet ska rösta om de nya restriktionerna på onsdag. Tanken är att de ska gälla mellan den 5 november och den 2 december.

Nödvändiga butiker, skolor och universitet förblir öppna, medan restauranger och pubar stängs. Avhämtning av mat kommer dock att tillåtas. Kafeér måste stänga senast klockan 18.

Max sex personer från två olika hushåll tillåts träffas, lydde Johnsons bistra budskap som han under till synes stor vånda nödgades leverera till sina landsmän – igen.

"Finns inga alternativ"

Tiden är inne att agera för det finns inget alternativ, konstaterade han.
Vi måste vara ödmjuka inför naturens ordning. I det här landet som i stora delar av Europa, sprider sig viruset olyckligtvis till och med snabbare än det rimligaste värsta scenario som våra vetenskapliga rådgivare har tagit fram.

På regeringsmötet som föregick pressträffen beslutades också att Johnson på måndag i parlamentet ska redovisa nya stödåtgärder riktade till drabbade branscher, till exempel ett förlängt finansieringsprogram för företag som betalar för permitterade anställda.

Annons

Annons

En miljon smittade

Johnsons regering är bara ansvarig för hälsovården i England. Wales, Nordirland och Skottland har redan återinfört delvisa nedstängningar, precis som i länder runt om i Europa.

I våras infördes landsomfattande åtgärder. Motståndet mot en andra nedstängning har varit utbrett, eftersom den första nedstängningen gick hårt åt ekonomin som minskade med en dryg femtedel.

Men nu är mardrömsgränsen passerad: Över en miljon britter har bekräftats smittade med virussjukdomen covid-19. Storbritannien är ett av svårast drabbade länderna i Europa. Antalet coronadöda närmar sig 47 000.

På presskonferensen deltog också regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallance. Enligt honom finns det en potentiell risk för dubbelt så många dödsfall under den andra virusvågen jämfört med den första.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons