A-
A+

"Johnson övervägde att injicera viruset i tv"

Dominic Cummings var fram till i fjol Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons rådgivare och förtrogne.
Dominic Cummings var fram till i fjol Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons rådgivare och förtrogne.
StorbritannienTT-Reuters

"Katastrofalt". Det brittiske exchefsrådgivaren Dominic Cummings ber om ursäkt för regeringens hantering av coronapandemin.

Hans dåvarande chef, premiärminister Boris Johnson, avfärdade covid-19 som en ny svininfluensa, hävdar Cummings.

Annons

Annons

Johnson ska initialt, tidigt 2020, varit så skeptisk till hotet från sjukdomen att han övervägde att ta en injektion med coronaviruset i direktsänd tv, påstår Cummings när han vittnar inför det brittiska parlamentets utskott för hälsa och vetenskap.

Den tidigare chefsrådgivaren, som i fjol fick sparken från sitt arbete hos premiärministern, säger att han har sms och Whatsapp-meddelanden från våren 2020 som stärker hans berättelse och som han gärna delar med de brittiska parlamentarikerna. Stående inför utskottet ber han allmänheten om ursäkt.

"Lyssnade inte"

Sanningen är att högt uppsatta ministrar, höga tjänstemän och rådgivare som jag själv katastrofalt misslyckades med att leva upp till de befogade förväntningarna. . . under en kris som denna, säger Cummings.

Han hävdar att Storbritannien var ett av många västländer som inte insåg vad som var i antågande. Enligt Cummings oroade sig många tjänstemän omkring Johnson för att denne inte var "konstruktiv" i pandemiplaneringen och inte lyssnade när de med hänvisning till krisen i Italien förordade en nedstängning.

Hemlighetsmakeriet kring det beslutsfattande som involverade en grupp vetenskapliga rådgivare var också ett katastrofalt misstag, menar han, eftersom det omöjliggjorde yttre granskning.

Annons

Annons

Anklagelser om lögn

Dominic Cummings har tidigare anklagat Boris Johnson för att ljuga om vilken strategi regeringen hade för att hantera pandemin. Han hävdar bland annat att flockimmunitet var ett mål, vilket Johnson förnekat.

Närmare 128 000 människor har dött i covid-19 i Storbritannien, den femte högsta dödssiffran i världen.

Premiärministern säger, efter Cummings uttalanden på onsdagen, att han tar fullt ansvar för regeringens pandemihantering.

Jag är uppriktigt ledsen för det lidande som folket i detta land har fått utstå, säger Johnson.
Men jag står fast vid att regeringen genomgående agerat med avsikten att rädda liv och skydda (sjukvårdssystemet) NHS, i överensstämmelse med de bästa vetenskapliga råden.

Omstridd brexitstrateg

Cummings, som var en av hjärnorna bakom kampanjen för att få Storbritannien att lämna EU, utsågs till chefsrådgivare av Johnson då han tillträdde som premiärminister 2019. Han bidrog till att föra Johnson och Konservativa partiet till en storseger i valet i december samma år.

Men hans stora inflytande och egensinnighet sägs ha lett till spänningar i Johnsons stab. Han väckte också negativ uppmärksamhet då han i början av pandemin åkte på en resa genom landet med sin familj, samtidigt som strikta restriktioner gällde.

Cummings höll till en början en låg profil efter att ha slutat sitt arbete för premiärministern. Först i april bröt han tystnaden då han i ett blogginlägg anklagade Johnson för att ha försökt använda sitt partis pengar för att renovera sin våning på Downing Street. Cummings har även riktat flera andra anklagelser mot sin tidigare chef.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!