A-
A+

Johnson tar på sig ansvaret för chockförlust

Boris Johnson tar på sig fredagens chockerande valförlust.
Boris Johnson tar på sig fredagens chockerande valförlust.
StorbritannienTT-AFP

Det konservativa partiet Tories förlorade fyllnadsvalet i North Shropshire efter 189 år av nästan obruten makt.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar på sig resultatet.

Jag tar personligt ansvar, säger han till brittiska medier.

Annons

Annons

Liberaldemokraten Helen Morgan firar sin valvinst i North Shropshire.
Liberaldemokraten Helen Morgan firar sin valvinst i North Shropshire.

Liberaldemokraten Helen Morgan, som vann fyllnadsvalet och nu tar plats i parlamentet, säger att väljarna har levererat ett "högt och tydligt" meddelande till premiärminister Boris Johnson om att "festen är över".

Din regering, som lever på lögner och utspel, kommer att hållas ansvarig. Den kan bli och kommer att bli besegrad, säger hon efter segern.

North Shropshire är en valkrets i West Midlands-regionen i England, väster om Birmingham. Valkretsen utgör den norra delen av länet Shropshire, som brukar beskrivas som ett av Englands mest lantliga grevskap, och har varit i Tories händer i alla år förutom två under de 189 år som det har hållits val där.

"Budskap" från väljarna

Konservativa partiet tappade drygt 31 procentenheter i valkretsen, jämfört med det senaste valet 2019. Liberaldemokraterna ökade över 37 procentenheter.

Parlamentsledamoten Oliver Dowden, som är en av två ordföranden för Konservativa partiet, tror att väljarbasen har tröttnat och "straffar" partiet med sina röster.

Jag vill, som ordförande för partiet, säga att vi har hört det högt och tydligt, säger han enligt Sky News.

Nederlaget för Tories kommer efter flera skandaler och dalande opinionssiffror för Boris Johnson.

Jag förstår att folk är frustrerade. Jag hör vad väljarna säger i North Shropshire. Jag får ödmjukt acceptera det här resultatet, säger Johnson.

Annons

Annons

Korruptionsskandal

Bara för några dagar sedan röstade närmare 100 av premiärministerns partikamrater i parlamentet mot regeringens förslag om att uppdatera covidrestriktionerna i England.

Det nederlaget kom efter rapporter om en julfest på Downing Street i fjol, trots rådande covidrestriktioner. Även bilder från en frågesport som uppges ha ägt rum veckan före jul i fjol, med Johnson som frågesportledare, har väckt negativ uppmärksamhet.

Torsdagens val kom efter att parlamentsledamoten Owen Paterson, som har representerat valkretsen i parlamentet sedan 1997, avgick efter att det briserat skandaler rörande mygel och korruption.

Paterson har ägnat sig åt välbetald lobbyverksamhet för två företag parallellt med parlamentsarbetet. Han skulle på grund av de dubbla uppdragen stängas av från parlamentet men valde i stället att avgå.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.