Josefsson: Beslutet en krishanteringsstrategi

Prisbelönta undersökande journalisten Dan Josefsson. Arkivbild.
Prisbelönta undersökande journalisten Dan Josefsson. Arkivbild.
EstoniaTT

Regeringen och Statens haverikommission ger efter för konspirationsteorier om orsaken till Estonias förlisning.

Det säger den prisbelönta journalisten Dan Josefsson som tycker att nya dykningar vid vrakplatsen är överflödiga.

Annons

Annons

Annons

Annons

Josefsson, mest känd för granskningen av fallet Thomas Quick som ledde till att Sture Bergwall friades för mord, är mycket kritisk till att Statens haverikommission och regeringen vill genomföra nya dykningar vid vrakplatsen där passagerarfärjan Estonia sjönk i Östersjön hösten 1994.

Jag tolkar de nya dykningarna som en ren krishanteringsstrategi. Om inte myndigheterna går med på detta, kommer konspirationsteoretikerna att skrika högt och de kommer aldrig att sluta skrika, säger Josefsson.

"Schackmatt-situation"

Samtidigt understryker han att regeringen har ställts inför en schack matt-liknande situation.

Nu har många svenskar hört enormt allvarliga anklagelser uttalas mot hela statsapparaten. Hur ska de kunna försvara sig? Ett sätt är att gå med på nya dykningar, säger Josefsson.

Regeringen vill genomföra lagändringar som tillåter nya dykningar vid Estonia efter höstens uppmärksammade dokumentärserie "Estonia - fyndet som ändrar allt", som kunde visa på nyupptäckta hål i fartygets skrov.

Annons

Annons

"Konspirationsteorier"

Josefsson och nio andra prisbelönta journalister skrev nyligen en debattartikel som ifrågasätter varför dokumentärserien tilldelades Stora journalistpriset, när den enligt dem bygger på konspirationsteorier och inte har tillfört nya uppgifter om varför fartyget sjönk.

Jag tycker att det är en manipulativ och bedrägligt gjord dokumentär. Framför allt bygger den på utpräglade konspirationsteorier. Hela grunden för det som berättas är en mängd helt obekräftade påståenden, som alla förenas i en idé om att det finns en mörkläggning, säger han.

Dan Josefsson tycker att de planerade dykningarna är överflödiga eftersom "det är uppenbart att hålen i skrovet uppstod i samband med att fartyget träffade havsbottnen".

Det ska till ganska mycket hypotesbyggande för att komma fram till att det var av andra skäl som båten sjönk än det att bogvisiret lossnade, som kollisioner ute till havs eller attentat. Det är väldigt krystat.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons