A-
A+

Journalister inför rätta i Hongkong

Poliser vaktar utanför en domstol i Hongkong där fyra medarbetare på tidningen Apple Daily står inför rätta.
Poliser vaktar utanför en domstol i Hongkong där fyra medarbetare på tidningen Apple Daily står inför rätta.
HongkongTT-AFP-Reuters

Fyra redaktionsmedlemmar från den nedlagda dagstidningen Apple Daily nekades borgen i en domstol i Hongkong på torsdagen. Samtidigt döms sju män för inblandning i attacker mot prodemokratiska demonstranter 2019.

Annons

Annons

Två tidigare redaktörer och två ledarskribenter på Apple Daily är anklagade för "samarbete med utländsk makt" enligt den kontroversiella nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking. En av männen greps i onsdags, tillsammans med två andra av tidningens tidigare medarbetare.

De fyra åtalade nekades borgen eftersom rätten ansåg att det inte finns tillräckliga belägg för att de "inte kommer utföra ytterligare handlingar som sätter den nationella säkerheten i fara", rapporterar public service-kanalen RTHK. Målet har skjutits upp till den 30 september.

Den populära tabloiden Apple Daily tryckte sin sista upplaga den 24 juni efter att polisen gjort en razzia mot redaktionen och gripit flera medarbetare. Tidningen och dess grundare, den Kina-kritiska entreprenören Jimmy Lai, har varit ett horn i sidan till Hongkongs regering och polis, och blev därför en måltavla i försöken att trycka ner de fria medierna på ön. Ett dussintal av tidningens artiklar kan ha brutit mot den nationella säkerhetslagen, enligt polisen. Lagen har kritiserats för att slå hårt mot pressfriheten i Hongkong och för att kunna omfatta alla former av kritik mot Kina.

Dömdes för attack

På torsdagen fängslades även sju män som deltog i en våldsam attack mot prodemokratiska demonstranter 2019, i samband med omfattande protester mot ökad kinesisk kontroll över Hongkong.

Domarna kom på dagen två år efter att ett hundratal vitklädda män, beväpnade med påkar, gick till angrepp mot människor på väg hem från en prodemokratisk demonstration i staden Yuen Long. Även journalister och vanliga pendlare misshandlades, och ett 50-tal personer tvingades uppsöka sjukhus.

Attacken blev en vändpunkt i de omfattande demonstrationerna 2019, och minskade ytterligare allmänhetens förtroende för polisen och Hongkongs regering.

Annons

Annons

Polisen passiv

Bara en handfull av angriparna identifierades och greps av polisen. En granskning av RTHK visade att polisen inte hindrade en samling av män med påkar timmarna före attacken. Polisen bekräftade senare att några av de inblandade hade kopplingar till triaderna, Hongkongs maffialiknande brottssyndikat.

De sju åtalade männen dömdes till fängelse i mellan tre år och nio månader och sju år för deras roll i attacken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!