A-
A+

Jubel på Tokyobörsen trots sänkt BNP-prognos

Japans centralbankschef Haruhiko Kuroda var nyligen på Stockholmsbesök där han deltog i en panel på ett symposium arrangerat av Riksbanken. Arkivbild.
Japans centralbankschef Haruhiko Kuroda var nyligen på Stockholmsbesök där han deltog i en panel på ett symposium arrangerat av Riksbanken. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

Det var full fart uppåt på Tokyobörsen på onsdagen, trots sänkta BNP-prognoser från Japans centralbank.

Ett oväntat mjukt räntebesked, där det flaggas för fortsatt stora stödköp, lyfte investerarnas humör.

Annons

Annons

Centralbankschefen Haruhiko Kuroda säger på en presskonferens efter räntebeskedet att han nu ser tecken på att inflationen väntas bromsa in under andra halvåret i år och sjunka ned under 2 procent igen.

Men det råder stor osäkerhet kring prognosen, betonar Kuroda, som är på väg att avgå i vår.

Enligt Kuroda befinner sig den japanska ekonomin fortfarande mitt i en återhämtningsfas efter pandemin

Japans centralbank meddelade före presskonferensen att styrräntan i Japan lämnas oförändrad på minus 0,1 procent, i linje med marknadens förväntningar. Det blev inte heller några justeringar av målnivån för långa obligationsräntor som den japanska centralbanken använder som ett komplement till styrräntan.

Räntebeskedet innebär att den japanska centralbanken kommer att fortsätta med sina storskaliga stödköp av obligationer och till och med öka stödköpen vid behov, för att få den räntekurva man vill se.

Det satsas även på billiga centralbankslån till affärsbanker, för att förmå bankerna att agera mer offensivt på räntemarknaden.

Den japanska yenen föll 2 procent mot dollarn efter räntebeskedet och Tokyobörsen fick sig en rejäl skjuts uppåt.

Den japanska tillväxten för 2022 beräknas nu ha blivit 1,9-2,0 procent, enligt centralbanken. Det kan jämföras med en prognos från oktober på 1,8-2,1 procent.

För 2023 räknar man nu med en inbromsning till 1,5-1,9 procent. Där låg prognosen tidigare på 1,5-2,0 procent.

Inflationen i Japan 2022 beräknas i snitt ha lyft till 3 procent, men beräknas falla ned till 1,6-1,8 procent i snitt under 2023.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.