Jul, jul, instängda jul

Nyårsfyrverkeri utlovas på Harbour Bridge trots corona. Men det bör avnjutas från tv-soffan. Arkivbild.
Nyårsfyrverkeri utlovas på Harbour Bridge trots corona. Men det bör avnjutas från tv-soffan. Arkivbild.
CoronajulTT-AFP

Är du ensam denna julafton?

Det är du inte ensam om.

Annons

Annons

Annons

Annons

Stora delar av den julfirande världen lider under långt striktare regler än Sverige och får försöka göra det bästa av det lilla.

Efter ett år då 1,7 miljoner människor mist livet i covid-19 och med fortsatt hög smittorisk försöker de flesta länder dämpa dödstalen genom olika restriktioner.

Tyskland har förbjudit julmarknaderna, som brukar vara ett stort och festligt nöje för så många.

Katoliker kan inte fira midnattsmässa med påven – Vatikanen håller i stället en klockan-tio-mässa för att inte bryta mot Italiens nattliga utegångsförbud.

Hämtmat och repriser

I Filippinerna som är övervägande katolskt väljer många att sitta hemma för att slippa smittrisken i allmänna färdmedel eller krångliga och tidsödande karantänsperioder.

Jag har beställt hämtmat och tittar på gamla filmer igen. Och har videosamtal med familjen, berättar för AFP Kim Patria som bor ensam i Manila.

Belgare har det kanske lite sällskapligare, de får ta emot en gäst i hemmet – på julafton som alla andra dagar.

Resor till och från Storbritannien stoppades ju nyligen av många andra länder som vill slippa den nya typen av mycket smittsamt coronavirus. Och även om bestämmelserna lättats lite, så är tusentals utlänningar fortfarande fast.

Komma hem till jul? Glöm det! säger långtradarchauffören Laurent Beghin som levererade sin last för flera dagar sedan men är fast vid gränsen till Frankrike.

Annons

Annons

Gott slut? Surt slut!

I Australien som lyckats hålla smittan nere har en smitthärd i Sydneys norra förorter tvingat många att hålla sig hemma. Jimmy Arslan som äger två kaféer där säger att omsättningen sjunkit med 75 procent och att familjen i Canberra fått ställa in sitt planerade besök.

Ett väldig, väldigt surt slut på ett surt år, säger han till AFP.
Låt oss välkomna år 2021 och sparka 2020 i ändan!

Nyårsfirandet lär bli lika dämpat, med nedstängningar i Österrike, Skottland och Nordirland och utegångsförbud i Portugal på nyårsnatten.

Sydney ska ändå skjuta upp sitt nyårsfyrverkeri från Harbour Bridge vad som än händer, lovar delstatens regeringschef Gladys Berejiklian.

Men hon ber alla att stanna hemma och se det i tv.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons