A-
A+

Julefrid i kärnkraftsstrid?

Kärnkraftverket i Tihange i Belgien. Arkivfoto.
Kärnkraftverket i Tihange i Belgien. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Är kärnkraft och naturgas klimatmässigt hållbart?

Svar kommer från EU – men kanske inte före jul, enligt industrikommissionären Thierry Breton.

Annons

Annons

Striden om hur energikällorna ska klassas i EU:s så kallade gröna taxonomi väcker gräl både mellan och inom en lång rad EU-länder, inklusive Sverige.

Ett förslag från EU-kommissionen har väntats till på onsdag, den 22 december. Franske ledamoten Breton flaggar dock för att det dröjer ett tag till.

Vi behöver tio dagar eller två veckor till för ytterligare konsultationer. Jag hoppas att vi i mitten av januari kan lägga fram vårt förslag, sade Breton i en intervju med tyska tidningen Die Welt i helgen.

EU-kommissionens chefstalesman Eric Mamer står dock på sig om kommissionens tidigare löften om att besked väntar senast på nyårsafton.

Vår position är att vi tänker kicka igång processen med ett förslag om taxonomin före årsskiftet, säger Mamer på sin dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

Strid i EU-nämnd

Kampen om taxonomin bidrog till att EU-ländernas stats- och regeringschefer i torsdags inte kunde enas om ett gemensamt uttalande om energiläget vid sitt toppmöte i Bryssel. Länder som Tjeckien och Polen trycker hårt för att klassificera kärnkraften som hållbar, medan framför allt Österrike och Luxemburg lika envist håller emot.

I Sverige har diskussionen skapat ilskna miner i EU-nämnden där M, KD, L och SD vid upprepade tillfällen krävt att regeringen ska kalla kärnkraften för hållbar.

Annons

Annons

Kritik från Polen

Inom EU har energidiskussionen blivit allt hetare under året, i takt med kraftigt stigande priser. Det spiller även över på diskussionerna om allehanda åtgärder mot klimatförändringarna.

På ett ministermöte i Bryssel på måndagen fick flera av EU-kommissionens förslag från i somras skarp kritik från Polen. Inte minst handlar om tanken på att utvidga handeln med utsläppsrätter (ETS) till vägtransporter och byggsektorn.

Det här dysfunktionella systemet får inte överföras till andra sektorer. Omöjligt att acceptera, säger Polens klimatminister Anna Moskwa.

EU-kommissionen säger sig vara "öppen för alternativ", men anser samtidigt att ETS-systemet är "ett av de bästa verktygen vi har".

Det bästa medlet mot de höga energipriserna är att minska vårt beroende av fossila bränslen, betonar viceordförande Frans Timmermans i Bryssel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.