Junland om LHC:s kris: "Alldeles för dåligt"

Lagkaptenen Jonas Junland var självkritisk sedan Linköping spelat sin sjunde raka SHL-match utan trepoängare den här säsongen.
Lagkaptenen Jonas Junland var självkritisk sedan Linköping spelat sin sjunde raka SHL-match utan trepoängare den här säsongen.
IshockeyTT

Linköping har storsatsat för att nå tillbaka till toppen i SHL.

Efter sex omgångar är man jumbo – med bara 3 av 18 möjliga poäng.

Jag är med för att leda laget och det lyckas jag tydligen inte med för tillfället, säger lagkaptenen Jonas Junland efter 1–4 hemma mot Leksand.

Annons

Annons

Efter att tidigare ha nått till slutspel 14 av 15 säsonger – och två av dessa tagit sig ända till SM-final – har Linköping missat slutspel de två åren.

Östgötarna har till och med varit farligt nära att hamna i kvalserien och inför den här säsongen gjordes en rejäl satsning mot SHL-toppen.

Bland flera tunga värvningar märks Markus Ljungh, Filip Berglund, Oula Palve och Niko Ojamäki. Men trots dem är laget sist i tabellen efter sex omgångar – som enda lag i serien utan någon seger vid ordinarie tid och blott tre inspelade poäng.

På lördagskvällen blev det en 1–4-förlust hemma mot Leksand.

"Jäkligt frustrerad"

Det är förstås alldeles för dåligt. Jag är jäkligt frustrerad och irriterad på hur vi uppträder på isen. Det här var en grymt medioker insats igen från vår sida, säger lagkaptenen Jonas Junland och fortsätter att vara självkritisk:
Vi ska inte få stryk en sådan här match på hemmaplan med tre mål.

Linköpingskillen hämtades tillbaka från schweiziska ligan i januari, skrev ett fyraårskontrakt och fick direkt C:et på bröstet.

I slutet av förra säsongen var den 33-årige backen en viktig del i att laget undvek att behöva kvala sig kvar – nu är tanken att den egna produkten ska föra LHC mot slutspel.

Jag ska leda det här laget och det har jag tydligen inte lyckats särskilt bra med hittills. Vi spelar stundtals bra, men är alldeles för ojämna och måste upp flera snäpp. Där har vi en hel del att fundera över och jobba på framöver.

Av det uppträdande som tryckte tillbaka Färjestad rejält på bortaplan i två perioder i torsdags, syntes inte ett dugg.

Man kan inte begära att vi ska nå den toppen kväll efter kväll. Men det måste finnas en betydligt bättre balans. Samtidigt hjälpte ju inte vårt spel då heller, eftersom vi fick stryk den matchen (4–5) också. Vi har inte gjort en enda bra insats över 60 minuter så här långt och därför ligger vi där vi gör.

Annons

Annons

Bättre målvakt

De två största skillnaderna mellan Linköping och Leksand var förstakedjorna och målvaktsspelet.

Hemmalagets tidigare heta förstalina producerade inte någon poäng, medan bortalagets motsvarande öste in tre mål. Både Marek Hrivik, Carter Camper och Peter Cehlarik nätade.

Dessutom svarade burväktaren Janne Juvonen för flera matchavgörande räddningar – inte minst då LHC spelade fem mot tre.

LHC-målvakten Niklas Lundström agerade inte alls lika stabilt och har en räddningsprocent på bara 86,3 efter sex omgångar.

Avgörande blev också Mikael Frycklunds matchstraff – då Camper satte 3–1 under femminutersutvisningen.

Vi började lite darrigt, men sedan tog vi med oss backspelet från tio minuter och framåt. Då var det väldigt rejält och positivt att vi vågade spela oss ur situationer. En mycket stark bortainsats, säger Leksands tränare Björn Hellkvist.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons