-
+

Juntan i Myanmar: De gjorde inte sin plikt

Demonstranter i Mandalay i Myanmar med plakat där en bild av juntaledaren Min Aung Hlaing kryssats över.
Demonstranter i Mandalay i Myanmar med plakat där en bild av juntaledaren Min Aung Hlaing kryssats över.
MyanmarTT-AFP-Reuters

Militärjuntans ledare anklagar den avsatta och fängslade civila regeringen i Myanmar för att "inte ha gjort sin plikt".

Protesterna mot militärkuppen i Myanmar har rasat i dagar. Nu uppmanar polisen demonstranterna att skingra sig – eller möta våld.

Annons

Annons

Beväpnad polis i Myanmars huvudstad Naypyidaw på måndagen
Beväpnad polis i Myanmars huvudstad Naypyidaw på måndagen

General Min Aung Hlaing varvar skönmålande uttalanden om militärjuntans avsikter med fortsatta anklagelser om valfusk mot den demokratiskt valda civila regering, som störtades i förra veckan.

Vi kommer att skapa en sann och disciplinerad demokrati, säger Min Aung Hlaing i ett tv-sänt tal, det första offentliga framträdandet efter statskuppen.

Han säger också att val kommer att hållas, och att militären kommer att lämna över makten till vinnaren.

Nämndes inte

Juntaledaren nämnde inte den fängslade civila ledaren Aung San Suu Kyi i talet, som hölls parallellt med växande protester mot militären.

Militären och polisen har hittills avstått från att använda dödligt våld mot massprotesterna runt om i Myanmar. Men i huvudstaden Naypyidaw radade kravallpolis upp sig på måndagen och satte upp en skylt med budskapet att skarpa skott kan komma att användas om demonstranterna inte skingrar sig.

Polisen satte också in vattenkanoner mot folkmassan i Naypyidaw.

Enligt USA:s ambassad i Myanmar har utegångsförbud mellan klockan 20 och klockan 4 införts i Mandalay och Rangoon.

Annons

Annons

Strejk utlyst

Samtidigt har en landsomfattande strejk utlysts till stöd för ledaren Aung San Suu Kyi.

Trots att det är arbetsdag i dag kommer vi inte att gå till jobbet, även om vi får löneavdrag, berättar 28-åriga Hnin Thazin som arbetar på en klädfabrik.

Hon var en av över tusen människor som på måndagsmorgonen samlades i en park i landets största stad Rangoon – på dagen en vecka efter kuppen, då militären grep flera demokratiskt valda ledare och satte dem i husarrest, bland dem president Win Myint.

I ljuset av det allt djärvare motståndet har den statliga tv-kanalen MRTV läst upp en varning om att allt motstånd till kuppen är olagligt – och att sådant som stör eller påverkar stabilitet och säkerhet kan komma att mötas med "effektiva åtgärder".

Juntan har utlyst ett års undantagstillstånd och säger att val kommer att hållas efter detta. Kuppen har mötts av omfattande fördömanden från omvärlden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss