A-
A+

Juntan i Myanmar i nya utspel mot Suu Kyi

En demonstrant framför brinnande bildäck i Myanmars största stad Rangoon i förra veckan. Arkivbild.
En demonstrant framför brinnande bildäck i Myanmars största stad Rangoon i förra veckan. Arkivbild.
MyanmarTT-AFP-Reuters

Mordbrand och upplopp – det har demonstranter i Myanmar gjort sig skyldiga till, enligt landets militärjunta.

Under onsdagen ska den tidigare de facto-ledaren Aung San Suu Kyi framträda i domstol.

Annons

Annons

Kan vi verkligen kalla dessa människor för fredliga demonstranter? frågar militärjuntans talesperson Zaw Min Tun retoriskt under en presskonferens i huvudstaden Naypyitaw i samband med att bilder på en fabrik i lågor visas.

Militären fortsatte under presskonferensen att lägga fram vad den hävdar är bevis för ett påstått valfusk under höstens parlamentsval, vilket de angett som skäl till att de tog över makten.

Videoinspelningar visades

Bland annat visades inspelade intervjuer med personer som uppgav att de mutats av Aung San Suu Kyis parti Nationella demokratiska förbundet i samband med valet. Militären upprepade tidigare anklagelser om att partiet ska ha fuskat sig till tusentals röster, något internationella valobservatörer ifrågasatt.

På en av videoinspelningarna syns även Phyo Min Thein, Rangoons tidigare borgmästare, som hävdar att han gett Aun San Suu Kyi pengar vid flera tillfällen.

Aung San Suu Kyi har hållits frihetsberövad sedan militärkuppen den 1 februari. Hennes advokat säger att anklagelserna mot henne är falska och att bevisen är fabricerade av militären.

Under onsdagen kommer Suu Kyi att höras i rätten i Rangoon, enligt företrädare för hennes parti.

Annons

Annons

Tonåring bland de döda

Militärjuntans talesperson Zaw Min Tun uppgav att över 160 personer hittills mist livet till följd av de oroligheter som utbrutit sedan protesterna mot militärkuppen inleddes – något som han sade sig känna sorg över.

Det gör mig sorgsen för dessa våldsamma terrorister som dog är ju också våra medborgare.

Flera människorättsorganisationer, däribland den Thailandsbaserade människorättsgruppen AAPP, bedömer att dödstalen är betydligt högre. En inhemsk organisation uppskattar antalet döda till över 260.

Kaotiska scener

Bara under måndagen miste ytterligare tre personer livet i samband med protester i landets andra största stad Mandalay – en av dem var enligt vittnesmål en tonårig pojke. Även i landets största stad Rangoon uppstod sammandrabbningar mellan demonstranter och militär och skottlossning ska ha ägt rum.

I våldsamma och kaotiska scener har säkerhetsstyrkor setts ge sig på demonstranter som kräver att demokratin återupprättas. Myndigheterna har använt tårgas, gummibeklädda kulor och skarp ammunition för att skingra demonstranter. En FN-företrädare har varnat för att agerandet kan definieras som brott mot mänskligheten.

Rättad: I en tidigare version angavs fel tidpunkt för när kuppen ägde rum.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!