A-
A+

Justitieråd får franska Hederslegionen

Helena Jäderblom, justitieråd och ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, tilldelas franska Hederslegionen. Pressbild.
Helena Jäderblom, justitieråd och ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, tilldelas franska Hederslegionen. Pressbild.
JuridikTT

Annons

Annons

Helena Jäderblom, justitieråd och ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen, tilldelas franska Hederslegionen, landets finaste orden, efter beslut från president Emmanuel Macron.

Jäderblom får utmärkelsen bland annat för insatser för samarbetet mellan Sverige och Frankrike på det förvaltningsrättsliga området, samt för framstående insatser som domare i Europadomstolen 2012–2018.

"Med den här utmärkelsen vill Frankrike uttrycka sin tacksamhet för ditt engagemang att försvara grundläggande mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen, men också för din delaktighet i dialogen och samarbetet mellan våra två länder", säger Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne Le Harivel de Gonneville, i ett pressmeddelande från Högsta förvaltningsdomstolen.

Utdelningsceremonin hölls under måndagskvällen i Stockholm.

Helena Jäderblom säger att hon är oerhört glad och hedrad över utmärkelsen:

"Jag har fått den bland annat på grund av Högsta förvaltningsdomstolens samarbete med franska Conseil d'État och vill därför rikta ett varmt tack till mina kollegor i Högsta förvaltningsdomstolen som har bidragit till att det samarbetet blivit så lyckat."

Ett 90-tal svenskar har tilldelats Hederslegionen, bland dem Ingmar Bergman, Pehr G Gyllenhammar, Max von Sydow, Rikard Wolff, Birgitta Ohlsson, Margot Wallström och kung Carl XVI Gustaf.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.