Kajmanöarna – inte längre ett skatteparadis

Turistanläggning på det brittiska territoriet Kajmanöarna – Cayman Islands – i Västindien. Arkivbild.
Turistanläggning på det brittiska territoriet Kajmanöarna – Cayman Islands – i Västindien. Arkivbild.
EUBryssel, TT:s korrespondent

Fy skäms till Anguilla och Barbados som nu placeras på EU:s svarta lista över skatteparadis.

Kajmanöarna och Oman går i stället åt andra hållet.

Annons

Annons

Den svarta lista som infördes år 2017 är EU:s sätt att peka finger mot länder och jurisdiktioner som inte anses samarbeta när det handlar om skattefusk och skatteflykt.

Tisdagens förändringar går jämnt ut. Anguilla och Barbados läggs till sedan de nedgraderats från delvis till inte tillmötesgående i frågor om öppenhet och informationsutbyte.

I gengäld försvinner Oman, efter nyinförda lagar om automatisk information, och Kajmanöarna, tack vare reformer när det gäller investeringsfonder.

EU:s ministerråd ser förändringarna som rent tekniska och naturliga. Ändå finns skarp kritik från exempelvis hjälporganisationer.

"Kajmanöarna är ett av världens värsta skatteparadis – landet har noll procent i företagsskatt och enligt (Internationella valutafonden) IMF är landet en av tio ekonomier där mer än 85 procent av alla bluffinvesteringar sker", säger Heidi Lampinen från Oxfam Sverige i ett pressmeddelande.

Tisdagens beslut kom samtidigt som EU-ländernas finansministrar satt uppkopplade i ett webbmöte för att bland annat diskutera huvuddelen av det stora coronastödspaket som stats- och regeringscheferna enades om i somras. Slutförhandlingar om att formellt införa stödprogrammet – förkortat RRF – ska nu inledas med EU-parlamentet.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons