Kalifornien beställer tusentals liksäckar

Intensivvårdsplatserna i den amerikanska delstaten Kalifornien är nästan slut. Arkivbild.
Intensivvårdsplatserna i den amerikanska delstaten Kalifornien är nästan slut. Arkivbild.
USATT-AFP

Den amerikanska delstaten Kalifornien har beställt tusentals extra liksäckar, sedan sjukhusen fyllts med covidpatienter.

Samtidigt rapporterar USA återigen rekordmånga nya bekräftade fall av covid-19

Annons

Annons

Annons

Annons

Pandemin fortsätter att accelerera i USA. I Los Angeles County, med 10 miljoner invånare, finns det nu färre än 100 lediga intensivvårdsplatser kvar.

Vi var precis tvungna att beställa 5 000 extra liksäckar ... det borde vara ett uppvaknande, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

De södra delarna av Kalifornien klarade sig relativt väl undan covid-19 i våras, men sedan mitten av oktober har antalet personer som är inlagda på sjukhus sexfaldigats. Intensivvårdsavdelningarna i södra Kalifornien är nu fullbelagda till omkring 98,3 procent.

Jag vill inte skrämma folk. Men det här är en dödlig sjukdom och vi måste vara uppmärksamma på var vi befinner oss, säger Newsom och poängterar att delstaten befinner sig i den mest akuta smittspridningen hittills.

Börjat vaccinera

Fram tills nu har 21 000 personer avlidit med covid-19 i Kalifornien. I måndags började flera städer i delstaten att vaccinera invånare, men effekten av vaccineringarna tros komma för sent för att kunna hejda den nuvarande stora smittspridningsvågen.

Restriktionerna för de flesta av Kaliforniens närmare 40 miljoner invånare skärptes i förra veckan, vilket betyder att icke nödvändiga aktiviteter är förbjudna och människor bara får umgås inom samma hushåll.

Annons

Annons

Nytt dygnsrekord

I USA som helhet har 248 000 nya fall rapporterats det senaste dygnet – den högsta dygnssiffran hittills under pandemin. Under samma period registrerades drygt 2 700 nya dödsfall kopplade till covid-19, vilket gör att över 303 000 människor har avlidit i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Sammanlagt är 113 000 covidpatienter inlagda på sjukhus i USA, det högsta antalet sedan pandemins början i mars, enligt myndigheterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons