A-
A+

Kalix fixade lön och hemtjänst trots attack

Kalix kommun kan tvingas byta ut en del gamla datorer efter den stora it-attacken i förra veckan, en attack som inneburit att det mesta av kommunens system gick ned. Arkivbild.
Kalix kommun kan tvingas byta ut en del gamla datorer efter den stora it-attacken i förra veckan, en attack som inneburit att det mesta av kommunens system gick ned. Arkivbild.
ItTT

Lönerna kunde betalas ut före jul i Kalix och hemtjänstens scheman har gått att lösa, trots den stora it-attacken mot kommunens system i förra veckan.

Om någon vecka kan det vara full systemdrift igen.

Annons

Annons

Mot slutet av nästa vecka kan vi skymta slutet på det här. Då kan vi vara i full drift igen, säger Kenneth Björnfot, stabschef på kommunen, till TT.

Just på julafton går arbetet med att röja upp efter den stora it-attacken lite på sparlåga. Det var natten mot den 16 december som kommunen utsattes för en hacker-attack som påverkade all samhällsservice.

Jobbat hårt

Vi fortsätter på juldagen och annandagen med att säkerställa persondatorer, vi har jobbat hårt med servrar och nätverk. Vi ser att många persondatorer har blivit, om jag uttrycker det så, påverkade, säger Björnfot.

Det handlar om sådant som att uppdatera operativsystem, installera nya antivirusprogram och andra säkerhetsprogram. Det kommer att ta ytterligare några dagar.

Vi kommer säkert att hitta en del datorer som inte orkar med de nya operativsystemen, så de får vi byta ut, säger Björnfot och tillägger att ett problem kan bli att snabbt få tag i nya datorer och få ut dem till arbetsplatserna.

Annons

Annons

Grejade lönerna

Direkt efter attacken fanns farhågor om att de kommunanställdas löner inte skulle kunna betalas ut före jul, Och det blev omedelbart problem med viktiga system, med schemaläggning till exempel, för hemtjänsten. Men lönerna löstes och i hemtjänsten blev det till att ta upp rutiner från förr.

De har övergått till att jobba med papper och penna, säger Kenneth Björnfot.
Verksamheten gick väldigt snabbt över till det sättet att jobba och det har gjort att vi på it har fått den tid vi behöver, utan den stress det innebär att man hela tiden knackar på och frågar om det inte är färdigt snart.

Servrar igång

En viktig sak för kommunen var att e-postservrarna kunde startas igen för några dagar sedan.

Det var väldigt bra att vi fick igång mejlservrarna i första läget, så att säga, så att vi kan gå ut med rätt information till alla, säger Kenneth Björnfot.

It-attacken innebar att kommunen också tvingade lägga upp en tillfällig hemsida för att få ut information till medborgare och, inledningsvis, personal.

Och digitalt fick bli manuellt igen i kommunens verksamheter.

Angreppet var en så kallad ransomware-attack, alltså ett utpressningsvirus där hackarna låser ett datasystem med krav på lösesumma för att låsa upp det igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.