A-
A+

Källa: Rasismskandal utreds som hatbrott

Real Madrid Vinícius Júnior konfronterar Valencia-supportrar under söndagens match i La Liga.
Real Madrid Vinícius Júnior konfronterar Valencia-supportrar under söndagens match i La Liga.
FotbollTT

Spanska åklagare inleder en förundersökning kring de misstänkta rasistiska påhoppen på Real Madrids Vinícius Júnior, uppger en källa för AFP.

Ärendet utreds som hatbrott, enligt källan.

Annons

Det var under söndagens bortamatch i den spanska högstaligan i fotboll som Valenciafans ska ha sjungit rasistiska ramsor riktade mot den brasilianske anfallsstjärnan.

På måndagen tog Real Madrid kraftfullt avstånd från det inträffade och meddelade samtidigt att man vill pröva fallet rättsligt.

"Real Madrid anser att den här typen av attacker utgör ett hatbrott", skriver Real i ett officiellt uttalande.

"Rasism är det normala"

Några timmar senare meddelade en AFP-källa på åklagarmyndigheten i Valencia att en förundersökning har inletts.

Efter mötet med Valencia skrev Vinícius Júnior på Twitter att han tvingades utstå rasistiska påhopp från hemmapubliken under matchen. I matchrapporten skrev huvuddomaren att en supporter skrek "apa" åt brasilianen.

Det är inte första gången det händer 22-åringen, som menar att rasism har normaliserats i La Liga.

"Det var varken första, andra eller tredje gången. Rasism är det normala i La Liga. Ligan tycker att det är normalt, förbundet också och motståndarna uppmuntrar det. Det gör mig så ledsen", skrev Vinícius Jùnior efter matchen.

Kritiseras av ligatoppen

Stjärnan har fått stöd från flera håll. Real Madrid-tränaren Carlo Ancelotti sade direkt efter matchen mot Valencia att han inte ville prata om det sportsliga och att La Liga har ett problem med rasism. Något som spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales skriver under på.

Så länge det finns så mycket som en supporter – en ensam ovälkommen eller en grupp ovälkomna – som slänger ur sig förolämpningar gällande någons sexuella läggning eller hudfärg, så har vi ett allvarligt problem, säger Rubiales.

Ligaordföranden Javier Terbas gick dock till angrepp mot Vinícius på Twitter, och anklagade anfallaren för att vid två tillfällen ha låtit bli att dyka upp efter att ha kallats till möten för att diskutera problemet med rasism.

Den stora merparten ställer sig dock bakom Vinícius, inte minst ett stort antal spelare, både aktiva och pensionerade.

Landslagskollegor som Neymar och Richarlison, liksom franske superstjärnan Kylian Mbappé, har fördömt det inträffade. Vinícius har också fått stöttning från tidigare fotbollsstjärnor som Ronaldo och Rio Ferdinand.

Även Brasiliens president Luiz Inázio Lula da Silva, har visat sitt stöd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.