A-
A+

Kallas besked – fortsätter över OS

Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.
SkidorTT

Skidstjärnan Charlotte Kalla, 33, har bestämt sig för att fortsätta satsa mot OS i Peking nästa år.

"Jag känner en stor motivation", säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter en säsong som har varit upp och ned – Kalla kom tillbaka efter covid-19-sjukdom för att göra ett starkt VM i Oberstdorf – meddelar nu den meriterade blågula åkaren att hon siktar på ett fjärde OS i karriären om knappt ett år.

"Jag har börjat summera säsongen och den starkaste känslan är glädjen till skidåkning som funnits hos mig under både tränings- och tävlingsåret. Det gör beslutet enkelt att satsa vidare mot OS 2022", säger hon i ett pressmeddelande.

Har gjort tre OS

På sina tre olympiska spel hittills har Charlotte Kalla tagit tre guld och sex silver. I de två senaste världsmästerskapen har hon dock "bara" tagit totalt en medalj, stafettguldet i Seefeld 2019.

"Jag känner en stor motivation till att genomföra träningen i sommar och höst så att jag kan vara förberedd på de utmaningar som ett OS innebär, den här gången dessutom på hög höjd", säger Kalla och fortsätter:

"Jag är ödmjuk inför att det är många beslut och utmaningar jag kommer behöva tackla på vägen mot OS men att möta motstånd innebär också en chans att utvecklas. Det har jag fått känna på det här året. Jag känner mig inte färdig med att utforska hur bra jag kan bli".

Annons

Annons

Hyllas av Sundling

Sprintstjärnan Jonna Sundling, dubbel VM-guldmedaljör i Oberstdorf i februari och lagkamrat med Kalla i Piteå Elit, konstaterar att det är ett "jättekul besked".

"Hon är en förebild och en stor inspiration som betyder mycket för laget", skriver Sundling i ett sms till TT.

Även landslagschefen Anders Byström lyfter fram betydelsen att en så rutinerad och meriterad åkare som Kalla kvar i landslaget.

Under VM såg man vilken erfarenhet hon har av mästerskap, att alltid vara bäst när det gäller. Och hon är en som alltid gör jobbet stenhårt på läger och är professionell i allt hon gör. Det är klart att de yngre tjejerna och killarna ser vad som krävs för att vara så bra så länge som Charlotte har varit. Hon är absolut viktig i den aspekten, säger Byström.

"Gjorde mycket rätt i år"

TT: Vilka förväntningar kan man ha på henne inför OS?

Det är för tidigt att säga något om det. Hon måste först få en träningssäsong utan covid och utan problem. Men då vet vi vad hon kan, och hon var ju femma och sexa på VM i år trots de förberedelserna. Så jag tror att hon känner att hon har en nivå i sig som är mot när hon var som allra bäst. Hon gjorde mycket rätt i år och känner nog därför att hon har möjligheter att vara ännu bättre nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz