Källor: EU och Storbritannien nära avtal

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
BrexitTT-Reuters

Ett handelsavtal mellan EU och Storbritannien är nära förestående, enligt flera källor i både Bryssel och London. Britterna har gjort långtgående eftergifter de senaste två dagarna, uppger en EU-källa.

Annons

Annons

Annons

Annons

En högt uppsatt EU-diplomat säger till Reuters att EU och Storbritannien är väldigt nära att komma överens om ett handelsavtal. Men EU:s medlemsländer måste godkänna ett preliminärt avtal som träder i kraft den 1 januari, eftersom det inte finns tid att ratificera avtalet i EU-parlamentet.

Storbritannien har gjort betydande eftergifter i avtalsförhandlingarna under de senaste två dagarna, säger en EU-tjänsteman till Reuters. Särskilt när det gäller fiskerättigheterna är britternas position långt ifrån vad den varit för en vecka sedan, uppger källan.

Fisket stötesten

Fisket har varit en av de stora stötestenarna i handelsförhandlingarna då EU krävt omfattande tillgång till Storbritanniens fiskevatten.

Enligt The Guardian har medlemsländernas EU-ambassadörer kallats till ett möte under julafton för att inleda godkännandet av handelsavtalet. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska också ha varit i löpande kontakt med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson de senaste 72 timmarna.

Annons

Annons

Inte klart

Men det finns också källor inom EU som uppger att handelssamtalen fortfarande pågår, även om de är i "slutfasen", och en EU-tjänsteman varnar för en avtalslös brexit den 1 januari.

Det kan fortfarande gå åt vilket håll som helst.

En brittisk regeringskälla är också försiktig och säger att "förhandlingar pågår fortfarande".

Den brittiske bostadsministern Robert Jenrick säger att två frågor – fiskerättigheter och jämställda konkurrensvillkor – fortfarande behöver lösas och att det inte har gjorts tillräckliga framsteg för ett avtal.

EU-kommissionen har avböjt att kommentera förhandlingarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons