A-
A+

Källor: Nevs skuldsatta ägare pratar försäljning

Vaccinering mot covid-19 i Saabs gamla bilfabrik i Trollhättan, där Nevs (National Electric Vehicle Sweden) numera utvecklar elfordon. Arkivbild.
Vaccinering mot covid-19 i Saabs gamla bilfabrik i Trollhättan, där Nevs (National Electric Vehicle Sweden) numera utvecklar elfordon. Arkivbild.
EkonomiTT

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har inlett samtal om att sälja en stor andel av sin elbilssatsning varav Nevs i Trollhättan är en del, rapporterar Reuters med hänvisning till tre källor.

Potentiell köpare är ett kinesiskt konsortium med bland annat mobiltelefontillverkaren Xiaomi.

Annons

Annons

Förutom Xiaomi ska det finnas flera statsstödda investmentföretag baserade i Shenzhen i konsortiet som Evergrande samtalar med, rapporterar Reuters.

Den kinesiska fastighetsmogulen Hui Ka Yans imperium Evergrande, som fått uppenbara betalningsproblem och planerar en stor skuldrekonstruktion, är sedan sommaren 2020 helägare i Nevs i Trollhättan.

Varsel i Trollhättan

Nevs meddelade separat tidigare i veckan att bolaget planerar att nästan halvera personalstyrkan i Trollhättan med ett varsel på 300 personer. Beskedet överraskade fackliga företrädare.

TT har förgäves sökt Nevs för en kommentar till utvecklingen.

Varken Evergrande, Xiaomi eller berörda statliga myndigheter i Shenzhen har än så länge svarat på frågor från Reuters.

Enligt nyhetsbyrån källor är samtalen om Evergrandes möjliga avyttring av delar av elbilssatsningen i ett tidigt skede och förutsättningarna kan förändras. Men det uppges handla om en stor minoritetspost i Hongkong-noterade Evergrande New Energy Vehicle Group, som har ett beräknat marknadsvärde på 12,5 miljarder dollar.

Annons

Annons

Xiaomi satsar på elbilar

Evergrande fick betalningsproblem tidigare i sommar och i början av augusti sänktes kreditbetyget med två steg till CCC av S&P Global. Fastighetskoncernen har därefter meddelat att man överväger att avyttra tillgångar i samband med försöken att reducera koncernens skuldberg.

Kinesiska myndigheter, inklusive centralbanken i Kina, har kallat Evergrandes ledning till ett möte om situationen.

Den potentiella köparen Xiaomi gjorde så sent som i mars en investering på 10 miljarder dollar i en elbilssatsning och tog därmed rygg på konkurrenterna Apple och Huawei Technologies, som också satsat stort på elbilsprojekt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!