Kamp mot klockan för att få fram virushjälp

Kongressbyggnaden Capitolium i USA:s huvudstad Washington DC.
Kongressbyggnaden Capitolium i USA:s huvudstad Washington DC.
USATT

De grälande ledamöterna av USA:s kongress sägs vara nära en uppgörelse om ett 900 miljarder dollar tungt hjälppaket till sina pandemidrabbade landsmän. Förhandlingarna har pågått i månader.

Annons

Annons

Annons

Annons

Senatens majoritetsledare, Kentuckyrepublikanen Mitch McConnell.
Senatens majoritetsledare, Kentuckyrepublikanen Mitch McConnell.
Vi kommer att nå fram, säger senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell, som tidigare lovat att inte ta jullov om inte ett nödhjälpspaket godkänts.

Demokraternas majoritetsledare i representanthuset Steny Hoyer är mer krass.

Skälet till att det tar så lång tid är att vi skjuter upp det och låtsas att vi kommer att få en bättre uppgörelse om vi väntar ännu en dag, säger han enligt webbtidningen Politico.

Personliga checkar

Båda sidor vet att det brådskar. Direkt efter jul löper arbetslöshetsstödet till 12 miljoner personer och en rad andra hjälpåtgärder ut.

Det paket som nu diskuteras innefattar checkar på 600 dollar (motsvarande 5 000 kronor) till amerikaner och ett tillskott på 300 dollar i veckan för dem som får a-kassa, rapporterar amerikanska medier. Dessutom avsätts 330 miljarder dollar för lån till småföretagare samt medel för vaccindistribution.

Men de båda partiernas käpphästar har fått stryka på foten: Lagförslaget innefattar inget extra stöd till delstatsstyren och lokala myndigheter, som Demokraterna vill. Inte heller finns där något skydd för företagare så att de inte kan stämmas av covidsjuka anställda, som Republikanerna vill.

Annons

Annons

Ny nedstängning?

Men så är texten inte heller färdigförhandlad. De två partierna har käbblat under stora delar av hösten och inte kunnat enas om en hjälplag sedan i våras, då flera viruspaket klubbades igenom.

En förhoppning från kongressens sida har varit att knyta hjälppaketet till den nya statsbudget som samtidigt måste godkännas.

Budgeten skulle egentligen ha antagits till den 1 oktober, då USA:s brutna räkenskapsår startar. Men då gjordes i stället en korttidslösning som ersattes av ännu en – och som har hållit statsapparaten under armarna. Men den senaste uppgörelsen löper ut på fredag kväll, och antas ingen budget innan dess hotas statsapparaten av nedstängning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons