Kampanj ska locka storstadsbor till Skellefteå

Flera tusen anställda behövs till den blivande fabriken i Skellefteå. Nu inleds rekryteringarna.
Flera tusen anställda behövs till den blivande fabriken i Skellefteå. Nu inleds rekryteringarna.
ArbeteTT

Sextio miljoner kronor ska satsas på att locka arbetskraft till den gigantiska batterifabrik som nu byggs i Skellefteå. Mycket av den personal som behövs finns i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, rapporterar SVT Västerbotten.

Annons

Annons

Vi vill till varje pris undvika att det blir allt för stor inomregional rörelse, att ännu fler till exempel flyttar från inlandet till kusten. Vi behöver fylla på utifrån länet, säger Joel Hedlund, samordnare på Region Västerbotten, till SVT.

I början av nästa år ska projektet "Relocate" presentera ett paket med anledningar för dem som bor i de växande storstäderna att flytta till Skellefteå.

Jobben finns här, men för att locka måste vi erbjuda ett bra liv, säger Joel Hedlund.

I processen väljer man också ett nytt sätt att rekrytera i samarbete med Arbetsförmedlingen. Man ska bland annat inte söka med hjälp av ett cv utan i stället genomförs teoretiska och praktiska prov. Motivation och fallenhet ska väga tyngre än tidigare erfarenheter, enligt Joel Hedlund.

Satsningen genomförs som ett samarbete mellan Skellefteå kommun, Region Västerbotten och Arbetsförmedlingen. Omkring 30 miljoner kommer från Europeiska socialfonden.

Batterifabriken i Skellefteå byggs av företaget Northvolt och beräknas stå klar någon gång under nästa år.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons