A-
A+

Kan Babis behålla makten i Tjeckien?

Tjeckiens omtvistade premiärminister, affärsmannen Andrej Babis, hoppas på fortsatt förtroende.
Tjeckiens omtvistade premiärminister, affärsmannen Andrej Babis, hoppas på fortsatt förtroende.
TjeckienTT-AFP

Han leder ett populistiskt missnöjesparti och han har jämförts med såväl Donald Trump som Silvio Berlusconi.

Frågan är om kontroversielle Andrej Babis får sitta kvar på premiärministerposten när Tjeckien går till parlamentsval.

Annons

Annons

Tvådagarsvalet pågår under fredagen och lördagen och Babis har varit i blåsväder in i det sista.

Häromdagen anklagades miljardären för att ha gömt stora mängder pengar i skatteparadis och för dessa ha köpt ett slott i södra Frankrike, då de läckta så kallade Pandoradokumenten offentliggjordes.

Babis själv nekar till att ha gjort något fel och säger att han betalat skatt i ett tidigare skede.

Mogul under utredning

Den 67-årige livsmedels-, kemikalie- och mediemogulen leder populistpartiet Missnöjda medborgares aktion (Ano). Med löften om mindre invandring och bekämpad korruption skördade Ano stora framgångar i det förra parlamentsvalet 2017 – trots att Babis själv har misstänkts för bedrägerier med EU-pengar.

Babis, Tjeckiens femte rikaste man, har även utretts för intressekonflikter som politiker på grund av sin affärsverksamhet.

Frågan nu är om populistpolitiken står över traditionell och mer ansvarstagande politik, säger Tomal Lebeda, analytiker vid Palacky University, till nyhetsbyrån AFP inför valet.

Den senaste mandatperioden har varit utmanande för Ano då landets styre fått stark kritik för sin hantering av coronaviruspandemin och de höga dödstalen. Hälsominister efter hälsominister har bytts ut, men opinionsstödet har ändå dalat för Babis minoritetsstyre tillsammans med Socialdemokraterna.

Annons

Annons

Grupper med småpartier

Bland konkurrenterna i helgens val finns en ny koalition som bildats mellan anti-etablissemangspartiet Piratpartiet och mittenpartiet Borgmästare och oberoende. En annan koalition, bestående av tre mittenhögerpartier, kan också komma att visa framfötterna.

Under valrörelsen har Babis gått hårt åt sina rivaler och varnat för en osäker framtid om de får makten. Och de senaste dagarna har Ano också stigit i opinionsmätningarna och är återigen största parti med ett stöd på närmare 30 procent.

Det kan ha att göra med de höjda statliga löner och pensioner som regeringen godkänt. Men, tillsammans med kostnaderna för pandemin, sänker de landets ekonomi, påpekar statsvetaren Lebeda.

Han (Babis) tynger statsbudgeten extremt för att kunna ge (vissa grupper) fördelar och han vidhåller att han inte kommer att höja skatterna.

Vallokalerna har öppet mellan klockan 12 och 20 på fredagen och klockan 6 och 12 på lördagen. Inga vallokalsundersökningar väntas, däremot ett resultat senare under lördagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.