Kan få debutera när tyskar går på fotboll igen

Landslagsanfallaren Sebastian Andersson kan få debutera för sin nya klubb Köln i Bundesligapremiären på lördag. Samtidigt tillåts 9 200 åskådare se matchen på plats. Arkivbild.
Landslagsanfallaren Sebastian Andersson kan få debutera för sin nya klubb Köln i Bundesligapremiären på lördag. Samtidigt tillåts 9 200 åskådare se matchen på plats. Arkivbild.
FotbollTT

Med bara dagar kvar till ligapremiären i Tyskland skrev Sebastian Andersson oväntat på för Köln och lämnar Union Berlin.

Som anfallare vet jag att du måste ta tillvara på möjligheterna när de uppstår, säger han till Kicker.

Annons

Annons

Landslagsanfallaren är aktuell för debut redan på lördag – när Bundesliga tillåter tusentals supportrar att gå på fotboll igen. Bundesligafotbollen smygstartar på fredagskvällen när regerande mästarklubben och färska Champions League-vinnaren Bayern München – given storfavorit till ännu ett ligaguld – tar emot Schalke på Allianz arena.

På lördag byter Sebastian Andersson An der Alten Försterei i Berlin mot Rhein-Energie-stadion i Köln och inleder säsongen hemma mot Hoffenheim.

Övergången blev klar så sent som i början av den här veckan. I tisdags var Andersson på plats i Köln och skrev på kontraktet som sträcker sig till 2023.

Ta chansen när den kommer

Jag vet att tidpunkten inte är perfekt. Men på grund av de speciella omständigheter vi upplever över hela världen under coronapandemin är mycket allt annat än enkelt. Transfermarknaden påverkas också. Många saker är mer komplicerade än vanligt, du måste göra det bästa av situationen, säger han.

Det var med blandade känslor 29-åringen bestämde sig för att nappa på budet från Köln. Det påpekar han i en intervju med fotbollsmagasinet Kicker.

Å ena sidan är jag väldigt nöjd, å andra sidan har jag också haft en mycket bra tid i Berlin. Det finns många goda minnen från Union. Klubben, Oliver (manager Ruhnert), tränaren, alla i och runt klubben var alltid mycket bra för mig. Jag kan bara säga bra saker om Union. Det är därför jag har blandade känslor. Men jag ville verkligen göra något annat.
Jag hjälpte till att ta Union till Bundesliga och sedan höll vi oss kvar. Efter det hade jag en känsla av att jag hade gett allt och att jag behövde något nytt. Kanske ordet äventyr inte är helt rätt, kanske är det bättre att tala om en ny utmaning, säger Andersson.

Annons

Annons

Tjänar en bra slant

En utmaning – i ordets rätt bemärkelse – kan det bli. Experter som Lothar Matthäus och Dietmar Hamann tror att Köln blir ett bottenlag.

Så varför lämna Union Berlin för Köln?

Förutom en önskan om ett miljöombyte sticker Andersson inte under stol med att han tjänar en bra slant på att byta arbetsgivare.

Du vill alltid förbättra dig inom alla områden, även ekonomiskt. Det är uppenbart. Men det vet alla också. Att säga något annat skulle vara oärligt. Och jag blir inte yngre, säger han till Kicker.

På grund av sviterna efter en lättare skada spelade Sebastian Andersson inte en minut i Nations League-mötena med Frankrike och Portugal.

Nu är jag "fit" och redo, säger han till Kicker.

Släpper in 9 200 åskådare

Debuterar Andersson blir det inför publik och det för första gången sedan pandemiutbrottet i vintras.

FC Köln har fått tillstånd av berörda myndigheter och beslutsfattare i delstaten Nordrhein-Westfalen att fylla runt 20 procent av publikkapaciteten på Rhein-Energie-stadion. Det innebär 9 200 sittande åskådare. Det skriver Tag24.

Publiktillståndet gäller i sex veckor om smittspridningen håller sig inom en viss gräns. För samtliga åskådare gäller kravet på att hålla avstånd och att bära munskydd. Inga supportrar till bortalaget släpps in.

På grund av en högre smittspridning i delstaten Bayern hade Bayern München bestämt sig för att fylla tio procent av publikkapaciteten på Allianz arena.

Det hade inneburit 7 500 åskådare mot Schalke, men på torsdagseftermiddagen kom beskedet från myndigheterna att ingen publik tillåts.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons