A-
A+

Kan ta "många år" att utreda husras i Florida

Anhöriga till befarade dödsoffer i husraset i Miami väntar på besked.
Anhöriga till befarade dödsoffer i husraset i Miami väntar på besked.
USATT

Familjerna till de saknade efter husraset i Miami väntar på livstecken från sina älskade. Samtidigt frågar allt fler varför raset inträffade – svar som kan dröja länge.

Det kommer förmodligen ta många år, det finns så många variabler och antagligen var det en olycklig kombination av flera orsaker, säger byggexperten Peter Dyga.

Annons

Annons

Räddningsarbetet pågår i Miami.
Räddningsarbetet pågår i Miami.

Som en stor explosion. Eller som en jordbävning.

Vittnesuppgifterna om vad som hände tolvvåningshuset i Surfside i Miami natten till torsdagen är skrämmande.

Som en jättelik smäll som bara fortsatte, säger Barry Cohen, som bodde i huset och var vice borgmästare i området fram till för två år sedan, till Miami Herald.

Han och många av hans grannar har fått tillfälliga boenden, men stod länge kvar vid höghuset och följde kampen om att hitta överlevande.

Man förlorar aldrig hoppet, och jag förlorar inte mitt, säger Yuby Pettengill, vars brorson ännu saknas, till CBS.

"Traumatiskt"

Ett knappt dygn efter olyckan saknas många och förödelsen är enorm – och värre än vad bilderna ger sken av, säger Floridas guvernör Ron DeSantis.

Tv-bilderna gör inte verkligheten rättvisa. Det är riktigt riktigt traumatiskt att se en stor byggnad kollapsa så här, säger han i lokal tv.

Och ännu ett dygn efter raset är frågetecknen många.

55 av husets 136 lägenheter kollapsade i raset, som inträffade klockan 01.23 natten mot torsdag, lokal tid.

Annons

Annons

Hyllar räddningsarbetare

Varför eller hur är oklart, men Surfsides lokale borgmästare Charles Burkett säger till CNN att det är en sekundär fråga just nu och att fokus ligger på att hitta överlevande.

I dag är inte rätt dag för det, i dag gäller att rädda liv och det är vi hundra procent fokuserade på. Det har vi också resurser för, däremot har vi inte haft turen på vår sida ännu.
Vi har några riktiga hjältar på vår sida, och det är det glädjande i den här mörka, mörka stunden. Vi har mycket arbete framför oss, säger Burkett och hyllar de första räddningsarbetarna som kom fram till olycksplatsen och räddade många liv.

Huset hade inspekterats

Huset byggdes 1981, har renoverats flera gånger och hade inspekterats under våren. En advokat som arbetar för de boende i huset, Kenneth Direktor, säger till CNN att fastigheten var "i ett tillstånd som man kan vänta sig för ett hus som är 40 år gammalt och ligger vid Atlantkusten" och att bara taket var i behov av renovering.

Flera medier rapporterar om att boende noterat vattenläckor och sprickor, men inte på en nivå som föranledde dem att slå larm. Enligt The Washington Post ska huset sakta ha sjunkit sedan 1990-talet.

Men vad som verkligen föranledde det förödande raset kommer det ta lång tid att fastställa, kanske år.

Det kommer förmodligen ta många år, det finns så många variabler och antagligen var det en olycklig kombination av flera orsaker, säger Peter Dyga, byggexpert och ordförande för en organisation för Floridas byggföretag, till Miami Herald.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!