A-
A+

Kan Washington DC bli en egen stat?

Körsbärsträden står i blom i USA:s huvudstadsområde Washington DC, som Demokraterna hoppas ska bli en egen delstat. Arkivbild.
Körsbärsträden står i blom i USA:s huvudstadsområde Washington DC, som Demokraterna hoppas ska bli en egen delstat. Arkivbild.
USATT

En 51:a stjärna på USA:s flagga och fler kongressledamöter.

Förslaget att göra Washington DC till en egen stat väcker starka känslor. Representanthuset har gjort tumme upp, men i senaten väntar uppförsbacke.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det handlar enbart om att skapa två nya platser för demokraterna i senaten, dundrar den republikanska representanthusledamoten James Comer från Kentucky, enligt nyhetskanalen CNN.

Tanken att göra huvudstadsområdet Washington DC och dess dryga 700 000 invånare till en egen delstat har funnits länge. Men eftersom en överväldigande majoritet av dem som bor där är demokrater är oviljan från Republikanerna stor.

Det nu aktuella lagförslaget HR 51 skulle skapa en 51:a delstat kallad Washington Douglass Commonwealth, uppkallad efter slaverimotståndaren och medborgarrättskämpen Frederick Douglass. Delstaten skulle ha en ledamot i representanthuset och två senatorer. Vissa federala delar av huvudstaden, som Vita huset och kongressbyggnaden Kapitolium med omnejd, skulle dock inte ingå i delstaten utan stå under kongressens styre, skriver tidningen The New York Times.

President Joe Biden har ställt sig bakom lagförslaget, som Demokraterna menar är rätt väg för att garantera DC-bornas demokratiska rättigheter.

Ett liknande initiativ röstades igenom av representanthuset i fjol, men fick inte grönt ljus i senaten, som då kontrollerades av Republikanerna. Nu är maktfördelningen där 50–50 och vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten. Men hittills har långt ifrån alla demokratiska senatorer och inga republikaner ställt sig bakom förslaget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?