A-
A+

Kanada kämpar mot rekordökning av covidfall

Javeria Jawed ger en vaccindos till Dularie Disram i Toronto, Ontario. Från och med i morgon tisdag uppges åldersgränsen för Astra Zenecas covidvaccin att sänkas till 40 år, enligt en regeringskälla.
Javeria Jawed ger en vaccindos till Dularie Disram i Toronto, Ontario. Från och med i morgon tisdag uppges åldersgränsen för Astra Zenecas covidvaccin att sänkas till 40 år, enligt en regeringskälla.
KanadaTT-AFP-Reuters

Kanadas folkrikaste provins Ontario kämpar mot en rekorduppgång av covid-19-fall och nu kliver landets regering in för stävja den eskalerande situationen.

Samtidigt uppges också Ontario vara på väg att sänka åldersgränsen för Astra Zenecas covidvaccin till 40 år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Premiärminister Justin Trudeau meddelar i en video på Twitter att regeringen bland annat skickar federal vårdpersonal och utrustning till Ontario, särskilt till landets största stad Toronto med omnejd, där läget är som mest kritiskt.

Regeringen för också diskussioner med andra provinser om att skicka med personal och utrustning till Ontario de kommande dagarna, enligt Trudeau.

Det kommer att bli bättre, och tills dess, Ontario, kanadensare, hjälper vi er. Tillsammans kommer vi att ta oss igenom det här, säger Trudeau i videon på Twitter.

741 på iva

Den ökande spridningen beror på att smittsammare varianter av coronaviruset fått fäste i Kanada, enligt Trudeau.

I Ontario, som har en folkmängd på omkring 14 miljoner invånare, rapporterades i söndags drygt 2 107 nya sjukhusinläggningar på grund av covid-19 och 741 personer vårdas just nu på en intensivvårdsavdelning. Omkring 23 600 kanadensare har hittills avlidit i sviterna av coronaviruset sedan pandemins början.

Annons

Annons

Sänker vaccingräns

Det kritiska läget gör att Ontario sänker åldersgränsen för Astra Zenecas vaccin mot covid-19, uppger en regeringskälla till nyhetsbyrån Reuters. Hittills har vaccinet inte getts till personer yngre än 55 år, men från och med tisdag blir det i provinsen tillåtet att ge till personer som är 40 år och äldre, enligt källan. Beskedet väntas offentliggöras under måndagen.

Ontarios provinspremiärminister Doug Ford har också stramat åt den pågående nedstängningen och förlängt den med två veckor, till den 19 maj. Fram tills dess uppmanas invånarna att endast gå ut för att göra nödvändiga ärenden, dessutom har delstatens gränser stängts för icke nödvändiga resor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr