A-
A+

Kanada: Nedskjutet plan var terror

Anhöriga till omkomna vid flygkraschen vid en minnesstund i kanadensiska Vancouver. Arkivbild.
Anhöriga till omkomna vid flygkraschen vid en minnesstund i kanadensiska Vancouver. Arkivbild.
KanadaTT-AFP

En kanadensisk domstol anser att nedskjutningen av ukrainska PS752 i Iran i januari 2020 ska klassas som ett terrordåd utfört av Iran.

Det kan ge anhöriga möjlighet att kräva pengar i skadestånd.

Annons

Annons

Strax efter det att trafikflygplanet lyft från flygplatsen i Teheran på väg mot Kiev kraschade det. Alla ombord omkom. Några dagar senare tvingades Iran erkänna att det var landets egna luftvärn som hade skjutit ned flygplanet av misstag.

Ombord på flygplanet fanns 176 personer, varav 85 var kanadensiska medborgare eller personer bosatta i landet. Fyra anhöriga har lämnat in en stämningsansökan där de kräver 1,5 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande 10,3 miljarder kronor, i kompensation.

Oklara belopp

De anhöriga hävdar att nedskjutningen av trafikplanet var medveten och en hämnd för att USA dödat general Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en drönarattack i grannlandet Irak.

Ontarios högsta domstol menar att avfyrandet av två robotarna mot flygplanet var ett medvetet terrordåd. Vilket skadeståndsbelopp som de anhöriga ska ha rätt till avgörs vid ett senare tillfälle.

"Det kommer att spela en betydande roll för de nära anhöriga som söker rättvisa", säger advokaterna Mark och Jonah Arnold i ett uttalande.

Annons

Annons

Vill beslagta oljetankers

Stater kan normalt sett inte krävas på pengar enligt kanadensisk civilrätt, men en lag från 2012 gör undantag för länder som anses sponsra terroraktiviteter, vilket Kanada anser att Iran gör.

Iran försvarade sig inte i domstolen, men har tidigare förklarat händelsen med att den inträffade vid ett läge då situationen med USA var spänd samt den mänskliga faktorn.

Irananalytikern Bahman Jeldi deltog som expertvittne i domstolen, och sade där att det med tanke på de avancerade robotarna, att det fanns två radar- och kontrollsystem i bruk, att flygrutten var anmäld i förväg och att två robotar avfyrades talar för att det inte kan ha rört sig om ett misstag.

Det finns flera välutvecklade system och rutiner för att förhindra att man skjuter ned civila flygplan av misstag, sade han enligt CBC.

Iran lär inte vara intresserat av att frivilligt betala ut någon kompensation, men advokaten Mark Arnold säger till CBC att det finns iranska tillgångar i Kanada liksom i andra länder – till exempel oljetankers – som han kommer att försöka att få beslagtagna.

17 svenska medborgare eller personer som var folkbokförda i landet befann sig ombord på flygplanet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!