A-
A+

Kanadas premiärfiasko – nollat av Lettland

Lettiska spelare jublar efter ett av lagets mål.
Lettiska spelare jublar efter ett av lagets mål.
IshockeyTT

Ishockey-VM:s första skräll är ett faktum.

Hemmanationen Lettland besegrade Kanada och vann med 2–0.

Det här visar att vi är på rätt väg, säger Lettlands veteran Lauris Darzins i SVT:s sändning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är visserligen långt ifrån det starkaste laget som Kanada har ställt på isen i en VM-premiär.

Mot Lettland var man däremot favoriter och hade övertaget i första perioden, men lyckades inte få det att synas på resultattavlan. I stället såg Lettland till att vara effektiva och gjorde 1–0 genom Miks Indrasis – med endast två sekunder kvar av perioden.

Efter första periodens avslutande kalldusch blev det värre för Kanada. Lettland var bland annat nära att göra mål i numerärt underläge tidigt i mittenperioden när ett friläge räddades av Kanadas målvakt Darcy Kuemper.

Kanadensisk förbundskapten

Men 8.39 in i perioden tvingades Kuemper kapitulera på nytt. Ronalds Kenins vände upp någon meter från blålinjen och sköt pucken på mål. Där stod Oskars Batna rätt placerad och styrde in 2–0.

Kanada försökte men lyckades aldrig få hål på den för kvällen omutlige Mattis Kivlenieks. Lettlands målvakt, till vardags i Columbus farmarlag Cleveland, räddade hela 38 skott.

Lettland – med kanadensiske förbundskaptenen Bob Hartley – vann med 2–0.

Bob är kanadensare så han vet mycket om dem. Vi visste att de var snabba och talangfulla. Men deras nackdel är att de har tränat lite tillsammans och är ovana vid stor rink. Vi har förberett oss i två månader för det här, säger Lauris Darzins i SVT:s sändning.

För Kanada väntar nu en tuff uppgift på söndag i form av USA. För Lettland, stärkta av premiärsegern, står Kazakstan för motståndet på lördag.

Annons

Annons

Firma Hrivik/Cehlarik

I kvällens andra match vann Slovakien mot Belarus med 5–2 efter att Marek Hrivik och Peter Cehlarik varit med och visat vägen. Duon, som gjorde stor succé i Leksand den här säsongen, gjorde tre av lagets fem mål.

Snackisen i matchen blev annars Belarus Nikita Komarov, 32, tackling på Slovakiens 17-årige stortalang Simon Nemec.

Komarov tacklade Nemec, som hade släppt pucken, fult mot sargen i ryggen och fick matchstraff.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss