Känslosam Johnson skrev historia i Masters

Dustin Johnson fick den gröna segerkavajen i US Masters av fjolårsmästaren Tiger Woods.
Dustin Johnson fick den gröna segerkavajen i US Masters av fjolårsmästaren Tiger Woods.
GolfAugusta, Georgia, TT:s utsände

Dustin Johnson höll undan och vann ohotad US Masters för första gången. Amerikanens 20 slag under par var den lägsta vinnarscoren någonsin på Augusta National.

Det är svårt att prata, säger den tårögde mästaren.

Annons

Annons

En knuten näve, en kram med caddien tillika brodern Austin och en segerkyss till flickvännen Paulina Gretzky. Så signalerade Dustin Johnson att han just hade fullbordat en av de mäktigaste uppvisningar som skådats i Masters.

Efter rundorna 65–70–65–68 slutade Johnson 20 under par och vann fem slag före sydkoreanen Sungjae Im och australiern Cameron Smith.

Det känns som en dröm. Redan när jag var liten drömde jag om att vinna Masters och att nu få den gröna kavajen av Tiger (Woods), säger Dustin Johnson i intervjun vid kavajpåtagningen i "Butler cabin".

Den 36-årige amerikanen inledde söndagen i fyraslagsledning, men han har darrat förr och tappat majorledningar flera gånger under avslutningsvarvet. Och det som såg så enkelt ut för Johnson på lördagen, såg lite tveksamt ut till en början nu. Men efter att Im kommit så nära som ett slag – efter bogeys på fyran och femman för DJ" – var det slut på Johnsons skakiga start.

Jag lät det inte störa mig för mycket (med två bogeys) och sedan slog jag ett bra slag på sexan och gjorde birdie, säger.

"Nervös hela dagen"

Inför sista nio hålen skiljde två slag till Smith och då återstod en hel del jobb att göra för Dustin Johnson. Inte minst hålen i Amen Corner, som den här dagen var extra luriga på grund av de tilltagande vindarna på Augusta.

Fråga till exempel just Tiger Woods, som behövde tio (!) slag på banans kortaste hål, den ikoniska tolvan. Amen Corner har också fällt flera spelare i ledning genom åren, men "DJ" tog sig stärkt därifrån. När han sedan följde upp birdien på hål 13 med två nya på 14 och 15 var segern så gott som klar för den långslående och extremt formstarke världsettan.

På hela veckan gjorde han bara fyra bogeys och 20 under par är två bättre än det tidigare scorerekordet, delat av Tiger Woods (1997) och Jordan Spieth (2015).

Det är alltid tufft att få det gjort i en major. Jag var nervös hela dagen, Masters är den största tävlingen och den jag vill vinna helst, säger Johnson, som växte upp i South Carolina bara en timmes bilväg från golfmeckat i Augusta, Georgia, och tidigare har vunnit US Open 2016.

När Dustin Johnson avslutade majorn med ett enkelt par stod ett par hundra åskådare runt den 18:e greenen. Arrangörerna hade släppt in lite fler speciellt inbjudna gäster och anhöriga under sista dagen och tillsammans med klubbens medlemmar gav de den mästerlige mästaren de applåder han förtjänade efter karriärens andra majorseger.

Samtidigt var det en påminnelse om hur publiken har saknats tidigare i veckan, då det oftast har varit kusligt tyst på den normalt så livfulla tävlingen.

Annons

Annons

McIlroy spurtade

En bit bakom Dustin Johnson stod Rory McIlroy för veckans maffigaste comeback. Nordirländaren låg bara 77:a efter en fiaskostart på den första rundan, men den förre världsettan klättrade sedan hela vägen till en delad femteplats. McIlroy var tio slag från täten efter 18 hål, men spelade faktiskt resten av turneringen ett slag bättre än mästaren.

Redan om mindre än fem månader är det dags för Dustin Johnson att försvara sin titel. Då väntar Masters igen, åter på tävlingens vanliga datum i april efter årets coronauppskjutna mästerskap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons