A-
A+

Kaptenens fokus: "Påverka det vi kan"

Henrik Tömmernes. Arkivbild.
Henrik Tömmernes. Arkivbild.
IshockeyRiga, TT:s utsände

Två segrar inom loppet av 24 hektiska timmar.

Det är vad som gäller för Tre Kronor i ishockey-VM.

Vi kan bara påverka det vi kan. Tar vi maximalt med poäng så räcker det förhoppningsvis till slutspel, säger lagkaptenen Henrik Tömmernes.

Annons

Annons

Annons

Annons

I morgon kväll väntar Slovakien och 24 timmar senare Ryssland.

Sex poäng är ett måste för Tre Kronor som inte ens då kan känna sig säkert på slutspel eftersom laget är spelledigt den sista gruppspelsdagen.

Det är de två onödiga förlusterna mot Danmark och Belarus i början av turneringen som satt svenskarna i måsteläget.

Tömmernes är ändå positiv och menar att gårdagens 4–1-seger mot Storbritannien gett energi.

Självklart var det en jätteviktig vinst. Jag tycker vi gör en ganska bra match trots en tuff start när de får sitt mål, men nu är vi med i turneringen igen, säger Servette-Genève-backen och fortsätter:
Vi kan inte göra mer än att påverka det vi kan. I morgon har vi en tuff match mot Slovakien och vi har visat förut att vi har spelat bra mot toppnationerna i gruppen så det gäller att vi laddar om, hittar energi och tar det här som en "game 7".

"Inte jättemycket att göra"

Tömmernes åkte på en smäll mot överkroppen i slutet av andra perioden mot Storbritannien, avbröt matchen kort, men spelade i tredje perioden och säger att han är spelklar.

Sverige hade en spelledig lördag och så mycket mer än träning och vila står inte på listan över aktiviteter i pandemitider när turneringen spelas i en bubbla. Där har nu laget varit i två veckor.

Tiden går ganska fort, det gäller att vila och äta. Alla har lite grejer för sig, det är nog mycket filmer och serier som har gått. Många, långa luncher och middagar där vi kan spela lite pingis och hänga lite, men det är mycket fokus på matcher och vila. Det har inte varit jättemycket man kan göra i den här bubblan, säger Tömmernes som rekommenderar "The Serpent" på Netflix som sevärd serie.

Annons

Annons

På uppåtgående

Nu samlar han och lagkamraterna kraft mot den hektiska gruppavslutningen med två tuffa matcher på 24 timmar. Tömmernes är en av 19 VM-debutanter i svenska truppen och har prisats som bäste back i schweiziska ligan de två senaste åren.

30-åringen har gjort fyra poäng, två mål och två assist, och bara skadade backkollegan Nils Lundkvist har fler poäng. Tömmernes tycker att hans spel är på uppåtgående.

Det är väl som för laget, lite upp och ned i början, men det har blivit bättre för varje match. Det känns bra, men lite som i powerplay att vi skapar en del lägen, men vi har inte riktigt satt dit dem. Så det är väl det sista lilla som saknas, säger han.

Slovakien är ett av lagen som Sverige kan ta sig förbi i slutspelsjakten. Laget har varit upp och ned, vunnit över det ryska laget i början av turneringen men föll mot Schweiz med 1–8 häromdagen. Leksandsduon Marek Hrivik och Peter Cehlarik är de stora offensiva hoten

Det gäller att hålla disciplinen, de är skickliga i powerplay, sedan gäller det att ligga nära deras toppspelare. Men först och främst handlar det om vad vi ska göra. Om vi spelar efter vår spelidé och alla gör det de ska så vet vi att vi är ett bra lag. Det har vi visat, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!