A-
A+

Karl Hedin frikänns i vargjaktsmålet

Företagsledaren Karl Hedin frias av Västmanlands tingsrätt i jaktbrottsmålet. Arkivbild.
Företagsledaren Karl Hedin frias av Västmanlands tingsrätt i jaktbrottsmålet. Arkivbild.
BrottTT

Företagsledaren Karl Hedin och de tre medåtalade frias på samtliga punkter i det omtalade jaktbrottsmålet av Västmanlands tingsrätt.

Åklagare Lars Magnusson är besviken.

Annons

Annons

Rättens ordförande David Viktorsson Harrby vid Västmanlands tingsrätt under pressträffen i samband med domen mot bland andra Karl Hedin.
Rättens ordförande David Viktorsson Harrby vid Västmanlands tingsrätt under pressträffen i samband med domen mot bland andra Karl Hedin.
Jag tycker jag hade på fötterna så som förhandlingen utvecklade sig att det skulle bli en fällande dom för grovt jaktbrott, så där kan jag säga att jag är besviken, säger Magnusson.

Tingsrätten konstaterar att hans bevisning inte räckte för en fällande dom gällande någon av åtalspunkterna. En korrekt bedömning, enligt Karl Hedins försvarare Sven Severin:

Vi hade förväntat oss, hoppats och trott att det skulle bli en frikännande dom, för vi har hela tiden varit av uppfattningen att det inte finns någon bevisning som ska räcka till att fälla Karl Hedin. Också av den enkla anledningen att han inte gjort sig skyldig till de brott han åtalats för.
Vi har varit kritiska mot att åtal över huvud taget har väckts och frågande kring hur åklagaren resonerat när han har ansett att han på objektiva grunder ska kunna få en fällande dom, säger Severin.

TT: Att åtal inte borde ha väckts är en allvarlig anklagelse mot åklagaren. Planerar ni att gå vidare med den frågan?

Vi kommer att göra så att när det här har lagt sig och vi har kunnat läsa domen lite mer noggrant så kommer vi att ta ett tag om allt det här. Prio ett är att se till att Karl Hedin får tillbaka sina vapen som han varit av med i drygt två och ett halvt år.

Letade varg

Hedin och en annan man var åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018. Enligt tingsrätten är det klarlagt att männen befann sig på den plats som åklagaren påstått och att de letade efter varg inför en älgjakt som planerades i området. Det är dock inte bevisat att de sökte efter varg för att döda den, anser rätten.

Ytterligare en man och en kvinna var åtalade för att tillsammans med Hedin vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg. Även där frikänner rätten samtliga.

Annons

Annons

Vargmotstånd

Åklagaren hade åberopat omfattande bevisning som skulle styrka Karl Hedins vargmotstånd, men det är inget som rätten lägger någon vikt vid i sin dom, säger rättens ordförande, rådmannen David Viktorsson Harrby, på en pressträff.

Skälet till det är att en tilltalads politiska åsikter inte kan medföra att personen döms för ett brott. Därför har tingsrätten heller inte vägt påståenden om Karl Hedins politiska åsikter om vargförvaltningen i det här landet i sin bevisvärdering.

Åklagare Lars Magnusson delar inte bedömningen om att Hedins ståndpunkt i vargfrågan är irrelevant.

Min bevisning handlar inte om att jag på något sätt skulle anse att hans åsikter är förbjudna. Det jag vill visa med det är att jag menar att han inte hade tvekat att begå ett grovt jaktbrott om tillfälle gavs, säger han.

Räknade med frikännande

Att det skulle bli ett frikännande gällande gifthanteringen hade han dock räknat med, då han i rätten inte tilläts spela upp de förhör som var avgörande för hans bevisning för den punkten. I övrigt delar han inte tingsrättens bedömning i mycket.

Det enda jag kan hålla med om är att man har kapat i kostnadsräkningarna, säger han med syfte på att försvarsadvokaterna har fått mindre betalt än de begärt.

Huruvida han ska överklaga domen vet han inte ännu.

Naturligtvis utesluter jag det inte. Jag har pläderat för en fällande dom och sedan dess har det inte framkommit något annat.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!