A-
A+

Kärlekssorg, vänskap och sex i "Ligga"

Clara Henry och Ulrikke Falch spelar huvudrollerna i tv-serien 'Ligga'.
Clara Henry och Ulrikke Falch spelar huvudrollerna i tv-serien "Ligga".
tvTT

Tv-serien "Ligga" kretsar kring kraschade förhållanden, Tinder – och hur ett intensivt liggande kan vara den bästa medicinen för att gå vidare.

Skulle man komma över sitt ex genom att ligga med en ny person i veckan, så skulle ju alla göra det, säger Clara Henry, som spelar en av seriens huvudroller.

Annons

Annons

Clara Henry spelar Elin i tv-serien 'Ligga'.
Clara Henry spelar Elin i tv-serien "Ligga".
Ulrikke Falch spelar Line i tv-serien 'Ligga'.
Ulrikke Falch spelar Line i tv-serien "Ligga".
Ulrikke Falch spelar Line i tv-serien 'Ligga'.
Ulrikke Falch spelar Line i tv-serien "Ligga".

På juldagen är det premiär för tv-serien "Ligga" med Clara Henry och Ulrikke Falch i huvudrollerna.

Serien, som beskrivs som en dramakomedi, kretsar kring Line, som med den minst sagt målmedvetna kompisen Elins hjälp inleder ett intensivt dejtande för att komma över flickvännen Julias brutala dumpning. Ett nytt ligg i veckan under två månaders tid är Elins recept för att få Line att gå vidare i livet, och för att lyckas skapar hon en attraktiv Tinderprofil åt sin nydumpade kompis.

Enligt Clara Henry, som spelar den handlingskraftiga Elin, kan också alla – trots ett ibland skruvat tonläge – känna igen sig i tv-serien.

Alla har ju blivit dumpade och vet hur jobbigt det är – och då önskar man att det fanns den här typen av "quick fix". Skulle man komma över sitt ex genom att ligga med en ny person i veckan, så skulle ju alla göra det. Och det är lätt att förstå Lines desperation – att hon bara vill ha lite smärtlindring, säger hon.

"Social kameleont"

Den norska skådespelaren Ulrikke Falch, tidigare känd för den svenska tv-publiken som Vilde i tv-serien "Skam", spelar den nydumpade och mer osäkra Line – och säger att hon delvis känner igen sig i karaktären.

Jag upplever Line som en social kameleont, som hela tiden försöker anpassa sig till de människor hon möter. Och många kan nog känna igen sig i Lines önskan om att vara lycklig, utan att veta hur det ska gå till. Det kan jag själv relatera till. Att man är osäker på sig själv samtidigt som man vill bli lycklig, säger hon.

Annons

Annons

"Tinder en form av gambling"

Som titeln antyder kretsar mycket av serien kring det liggande som Line ägnar sig åt – resultatet av ett intensivt – och strategiskt planerat – Tinderdejtande. Enligt Clara Henry är också kvinnorna som Line träffar ett slags skruvade versioner av verklighetens, ibland minst sagt utmanande, Tindermarknad.

Det känns som att alla som Line träffar är en sorts överdriven spegling av hur det ibland kan kännas när man är på Tinder. Just känslan av att det enda man faktiskt vill är att hitta någon som bara är normal – och helst även snäll och gärna rolig. Men ibland när man väl är där kan det kännas som att man står inför en enorm utmaning, säger hon och fortsätter:
Jag minns hur det var när jag själv hade Tinder och fick ångest av att tänka att: "Här sitter jag och säger ja eller nej till folk, baserat på hur de ser ut – och de gör samma sak vad gäller mig".

Även Ulrikke Falch känner igen sig i tv-seriens skildring av verklighetens inte alltid så sanningsenliga Tindervärld – som hon likställer med gambling.

Man tar ju en chans varje gång man går på dejt. Det kan gå jättebra – eller så går det inte alls så bra – och det känner jag igen mig i. Och chattandet innan man ses – det motsvarar inte vad man sedan upplever när man möts i verkligheten, säger hon.

Öppet slut på serien

För manus och regi står Lina Åström, som tidigare producerat bland annat SVT-serien "Sjukt oklar", där Clara Henry spelade huvudrollen – och de båda skådespelarna antyder också att tv-serien har ett öppet slut.

Men – trots att Line upplever ett par minst sagt händelserika månader är Ulrikke Falch osäker på huruvida ett nytt ligg i veckan verkligen är det bästa receptet på att komma på fötter efter en dumpning.

Jag har lärt mig att när man har fått sitt hjärta krossat så ska man vända sig inåt och fokusera på sig själv. Och göra saker som att äta glass, titta på rom-coms – och gråta ut, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.