A-
A+

Karlsson sjuk – tvingas ändra VM-förberedelserna

Frida Karlsson under Tour de Ski. Arkivbild.
Frida Karlsson under Tour de Ski. Arkivbild.
SkidorTT

Frida Karlsson har blivit förkyld, vilket stör förberedelserna inför VM i Planica.

Det har blivit ändrade planer. Nu gäller det att vara smart, säger hennes tränare Per Nilsson.

Annons

Annons

Det har gått drygt en vecka sedan Frida Karlsson vann Tour de Ski efter en dramatisk avslutning. Hon upplevde en mardrömslik klättring uppför Alpe Cermis och svimmade efter mållinjen. Många tv-tittare följde dramat när sjukvårdare bar Frida Karlsson på bår till en sjukstuga. Lättnaden var därför stor när beskedet kom att hon piggnat till.

Planen var sedan att hon skulle vila en vecka och nu på söndag genomföra ett löptest på rullband, med blodprov, för att kontrollera om kroppen var redo för tyngre träning.

Men nu har Frida Karlsson blivit förkyld och tvingas till ytterligare dagar av ofrivillig vila.

Dag för dag

Nu gäller det att vara smart och inte stressa. Vi tar dag för dag tills det läker ut. Först då går hon i gång. Det har blivit ändrade planer, säger Per Nilsson till TT.

Han berättar att när Frida Karlsson blivit frisk från förkylningen väntar tre dagar av lättare träning, plus en vilodag. På den femte dagen efter förkylningen kommer hon att göra det planerade testet på rullbandet. Först därefter kan hon inleda den tunga träningsperioden inför VM i Planica, som inleds den 22 februari.

Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge, men en förkylning är en förkylning, säger Nilsson.

Annons

Annons

Osäker världscupstart

Därmed är det osäkert om Frida Karlsson åker världscuptävlingarna i franska Les Rousses den 27–29 januari.

Grundplanen var att hon skulle köra den helgen, men nu vet vi inte. Hon måste få köra sina pass innan. Det kan bli lite tajt, säger Nilsson, och betonar att det är viktigare för henne att bli frisk till världscuphelgen i Toblach den 3-5 februari.

Där blir tiokilometersloppet, den 4 februari, ett test och genrep som visar hur hon återhämtat sig efter kollapsen i Tour de Ski och den förkylning som nu drabbat henne.

TT: Hur mår Frida Karlsson mentalt?

Det är tråkigt. Alla skidåkare hatar att vara förkyld på vintern. Men hon hade en bra känsla innan förkylningen, så det är lugnt, svarar Nilsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.