A-
A+

Kärva utspel när Aseanländer samlas i Jakarta

Kinas premiärminister Li Qiang.
Kinas premiärminister Li Qiang.
AseaTT-AP-AFP

Kina anklagar USA för att, indirekt, lägga sig i landets inre angelägenheter.

USA tackar vänligt sinnade länder för att de håller sig till internationella lagar.

Splittring är att vänta i veckans samtal om Stillahavsregionen.

Annons

En mängd möten som rör den geopolitiska utvecklingen i Stillahavsområdet hålls de närmaste dagarna i flera asiatiska huvudstäder.

På onsdagen inleddes mötesrundorna som där bland andra den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean och G20-länderna deltar.

Kinas premiärminister Li Qiang varnade för ett "nytt kallt krig" om inte stormakterna sköter sina kort och spelar ut sina egenintressen.

Skiljaktigheter och dispyter mellan länder uppstår på grund av missuppfattningar, intressekonflikter och påverkan utifrån, sade Li med indirekt hänvisning till Washingtons allt större engagemang i Stillahavsregionen.

Utspelet gjordes vid inledningen av mötet Asean+3 i Jakarta i Indonesien. Vid mötet ingår de tio Aseanländerna samt specialinbjudna representanter för Kina, Japan och Sydkorea.

Li ersätter Kinas ledare Xi Jinping på flera av mötena. USA:s president Joe Biden ersätts i sin tur av vicepresident Kamala Harris.

Harris tackade Aseanländernas ledare för deras "gemensamma löfte om att hålla sig till internationella regler och normer".

I kulisserna väntar Rysslands representant, utrikesminister Sergej Lavrov. Han för Rysslands talan när G20-gruppens länder möts 9–10 september i New Delhi i Indien. Liksom vid den senaste tidens toppmöten väljer den ryske presidenten Vladimir Putin att inte närvara.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.