Katastrofår för landets museer

Pandemiåret 2020 har varit det tuffaste hittills i Vasamuseets historia. Arkivbild.
Pandemiåret 2020 har varit det tuffaste hittills i Vasamuseets historia. Arkivbild.
KulturTT

Sällan har Sverige varit så glest på turister som under pandemiåret 2020.

Konsekvenserna har varit knäckande för verksamheter som är beroende av utländska besökare – inte minst för museer.

Annons

Annons

Annons

Annons

Skansens vd, John Brattmyhr, ser fram emot att 'ringa ut det här skitåret'. Arkivbild.
Skansens vd, John Brattmyhr, ser fram emot att "ringa ut det här skitåret". Arkivbild.

I år besökte 183 000 personer Vasamuseet. Den lägsta besökssiffran för ett kalenderår i museets 30-åriga liv. En minskning med 88 procent jämfört med i fjol, enligt en årsrapport som TT har tagit del av.

Ett rejält tapp, säger museichefen Jenny Lind.

Efter att Centralmuseets samarbetsråd rekommenderat att museer i områden med hög smittrisk håller stängt pausade Vasamuseet sin besöksverksamhet i mars. Knappt fyra månader senare öppnade museet för besökare igen – för att sedan tvingas stänga på nytt i oktober.

"Fruktansvärt"

Museet är en del av Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM – en statlig myndighet som arbetar med att bevara, utveckla och bygga upp kunskaperna om det maritima och transporthistoriska kulturarvet.

Under året har SMTM samarbetat såväl med andra museer som internt inom myndigheten, enligt Lind:

I det här jobbiga läget har vi verkligen försökt att stötta varandra.

Bidrag från regeringen har varit till hjälp. Trots det har året varit mycket tufft ekonomiskt, berättar hon och tillägger att närmare 40 uppsägningsbesked har lämnats.

Att behöva säga upp personal och därigenom förlora både kära kollegor och god kompetens är fruktansvärt. Men det är ett måste för att överleva på sikt.

Annons

Annons

Stora förluster

Uppskattningsvis har Vasamuseet tappat cirka 168 miljoner kronor i intäkter under året. Det säger ekonomichefen Ola Svahn, men understryker att uppgifterna är preliminära. I ett mejl till TT skriver han att museets resultat i den senaste prognosen beräknades till "minus cirka tio miljoner kronor".

Med anledning av krisen bistod regeringen myndigheten med ett utökat anslag på 114,5 miljoner kronor, uppger han.

"Ojämförligt låga siffror"

Coronapandemins hårda slag riktas också mot museer utanför huvudstaden. Den statligt ägda konsthallen Bildmuseet i Umeå har liksom Vasamuseet haft ett nedslående år när det gäller antalet besökare, enligt kommunikationschefen Helena Vejbrink.

Ojämförligt låga siffror, säger hon och betonar att de endast har kunnat hålla öppet för besökare under 23 veckor sedan pandemin kom till Sverige.

I stället har konsthallen satsat på att ställa om till digital verksamhet. För att fortsatt kunna berätta om konsten har man erbjudit digitala visningar och skolprogram.

Bildmuseet, som är en del av Umeå universitet, finansieras inte av entréavgifter.

Ekonomiskt är vi inte lika drabbade som vissa av våra kollegor runt om i landet. På det sättet är vi lyckligt lottade, säger Vejbrink.

"Skitår"

Även Skansen håller sina entréer stängda. Den 27 november pausade det stiftelseägda friluftsmuseet sin besöksverksamhet för första gången på 129 år.

Förra året besökte nästan 1,4 miljoner människor Skansen. I år kom siffran knappt upp till 640 000. Ett tapp på över 50 procent, påpekar vd:n John Brattmyhr:

Det är fantastiskt att vi ändå har kunnat hålla öppet och locka så många. Men det har varit väldigt tungt, medger han och framhåller att museet har gått back 125 miljoner kronor.

Som de enda gästerna kommer han i sällskap med sin fru att se det traditionella nyårsfirandet från Skansen.

Jag ser fram emot att få ringa ut det här skitåret, säger Brattmyhr.

"Extremt overkligt"

Riksförbundet Sveriges museer representerar en stor del av landets museer. Generalsekreteraren Jeanette Gustafsdotter beskriver 2020 som ett overkligt år:

Det har varit en utmaning som ingen hade kunnat förutse. Museerna har länge befunnit sig i ett svårt ekonomiskt tillstånd. I år har situationen förvärrats extremt mycket.

Hon betonar att Sveriges museer har påtalat det svåra läget. Nu har två utredningar som ska titta på museernas och kulturens behov tillsatts. Mycket tack vare organisationen, enligt henne.

Museerna är den tysta motorn för kulturen. I år har vi sett anrika, stabila institutioner skaka i sina grundvalar. Då pekar jag på Vasamuseet och Skansen, men även museer runt om i Sverige, säger Gustafsdotter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons