A-
A+

Katolska kyrkan hotas av rekordvite

'För oss katoliker i Sverige är de senaste bestämmelserna om inskränkningar i våra möjligheter att fira mässa ett hårt slag och orsakar stor sorg. Inte minst för mig själv är det bland det mest smärtsamma jag fått vara med om som biskop', skriver katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius på Stockholms stifts hemsida. Arkivbild.
"För oss katoliker i Sverige är de senaste bestämmelserna om inskränkningar i våra möjligheter att fira mässa ett hårt slag och orsakar stor sorg. Inte minst för mig själv är det bland det mest smärtsamma jag fått vara med om som biskop", skriver katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius på Stockholms stifts hemsida. Arkivbild.
KyrkaTT

Annons

Annons

Katolska kyrkan i Jönköping hotas av rekordhögt vite på 100 000 kronor.

Skälet är att de på olika sätt kringgått restriktionerna, vid tillfällen har det samlats så många som upp till 300 personer i kyrkan under en dag.

När lokala medier berättade om gudstjänsterna tidigare i veckan agerade Länsstyrelsen snabbt och i stället för att skicka beslutet med post lämnades det över direkt av länsstyrelsens personal för omedelbar påskrift.

Det gör att det nu gäller redan före påsk, säger Johanna Hänninen, tillsynchef för covid-19 på länsstyrelsen i Jönköping, till SVT Jönköping.

Kyrkoherden Joseph Maria Nilsson kallar på sin Facebook-sida det som hänt för “sorgligt och beklagligt” och uppmanar församlingsmedlemmarna att följa mässorna via internet.

Gudstjänster har länge haft en maxgräns på åtta besökare medan annan verksamheter som gym, köpcentrum och museum får ta in besökare baserat på lokalernas storlek. Något som många kristna ledare varit kritiska emot, bland andra kardinal Anders Arborelius och ärkebiskop Antje Jackelén.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!