A-
A+

Kaukasiska ledare möts för fredssamtal

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan, till vänster, och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Arkivbilder.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan, till vänster, och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Arkivbilder.
KaukasienTT-AFP

Ledarna för Armenien och Azerbajdzjan ska, på inbjudan av EU:s rådsordförande Charles Michel, mötas i Bryssel på söndag. Mötet är ett försök att nå ett fredsavtal i ländernas utdragna konflikt.

Annons

Det stundande mötet mellan Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev är en del av ett större försök att "främja stabilitet i Sydkaukasien och normalisera de två ländernas relation", enligt ett uttalande från Europarådet.

Söndagens samtal följer förra veckans möte i Washington mellan ländernas respektive utrikesministrar, där man enligt USA:s utrikesminister Antony Blinken tog "konkreta steg" på vägen mot ett fredsavtal.

Pasjinjan och Aliyev ska, enligt uttalandet, även mötas med Frankrikes och Tysklands ledare närvarande under ett europeiskt toppmöte i Moldavien den 1 juni.

Två krig och en lång rad gränskonflikter har brutit ut mellan Armenien och Azerbajdzjan sedan länderna blev självständiga från Sovjetunionen i början av 1990-talet.

Den pågående konflikten rör Nagorno-Karabach, ett område som formellt tillhör Azerbajdzjan men som i praktiken är en utbrytarregion under Armeniens vingar med i huvudsak armenisk befolkning. Den självstyrande lilla bergsenklaven omges helt av Azerbajdzjan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.