KD öppnar för att hemlighålla bevis

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) höll sommartal på Clarion Sign Hotel i Stockholm.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) höll sommartal på Clarion Sign Hotel i Stockholm.
PolitikTT

Kristdemokraterna öppnar för att bevis ska få undanhållas misstänkta fram till rättegången.

Syftet är främst att skydda vittnen.

Annons

Annons

I ett videosänt tal till det egna partifolket tog KD-ledaren Ebba Busch upp gängvåldet.

Den våldsvåg som sveper över landet måste få ett slut, sade hon.

Busch nämnde tre offer för gängvåldet, bland dem den 12-åriga flicka som för ett par veckor sedan sköts i Botkyrka söder om Stockholm.

Tittar på Danmark

Busch undrade om våldet tillåts frodas för att de flesta skjutningar sker i utsatta områden där de flesta har invandrarbakgrund. Hon antydde att det kan handla om "systematisk rasism".

Skulle inte regeringen gjort mer om skjutningar var vardag i Stockholms innerstad, sade Busch.

KD vill nu undersöka nya redskap för att öka rättsväsendets möjligheter att komma åt gängen. Förslagen är inspirerade av Danmark, där man enligt Busch är tuffare mot gängen.

KD vill utreda om rätten ska kunna tillåta att vissa bevis undanhålls den misstänkte fram till rättegången. Det är ett kontroversiellt förslag, eftersom det kan påverka den misstänktes möjligheter att förbereda sitt försvar.

Annons

Annons

Vid vissa brott

Enligt Busch är syftet främst att misstänkta brottslingar inte ska kunna ta reda på vad vittnen sagt i polisförhör och sedan försöka pressa dem att ändra sig fram till rättegången.

KD-ledaren nämnde dock också att den misstänkte inte ska kunna tiga sig igenom hela förundersökningen för att efter att ha fått se all bevisning kunna hitta på en falsk historia att presentera för rätten.

Busch underströk att en möjlighet att undanhålla bevis bara får användas vid vissa särskilt grova brott. I Danmark måste brotten ha sex år i straffskalan, enligt KD.

KD vill också ändra den så kallade omedelbarhetsprincipen för rättegångar. Den innebär att rättens dom ska grundas på vad som framförts under rättegången. Det gör det svårare för åklagaren att använda inspelade förhör med vittnen och misstänkta från ett tidigt skede i brottsutredningen.

Enligt KD så ökar principen incitamenten för kriminella att pressa vittnen att ändra sina vittnesmål fram till rättegången.

Gynnar tystnadskultur

I dag går brottslingar alltför ofta fria för kryphål i vårt rättssystem, sade Busch i sitt tal.

Busch tror också omedelbarhetsprincipen gynnar den tystnadskultur som råder i gängen.

En tanke är att videoinspelningar som visar rätten hur en misstänkt tiger sig igenom polisförhören skulle vara till nackdel för den åtalade när dennes trovärdighet ska bedömas.

KD vill ändra reglerna så att lämnade uppgifter och förhör tidigt i en utredning ska få större tyngd i rättegången.

Sedan tidigare driver partiet att anonyma vittnen ska kunna tillåtas och att brottslingar ska kunna få strafflindring om de samarbetar med polisen, så kallade kronvittnen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons